Игор Јарамаз: Јужно-динарски човек

0

Игор Јарамаз (фото: фејсбук)

Јужно-динарски човек, а понајвише Црногорац као фокална тачка најгрђих особина у Срба, уопште није побожан човек.

Он се лако навуче на ритуал (литија, метанисање итд.) али не и на ревност (пост, литургијски живот итд.), кротост, смерност, човекољубље, целомудреност (моралну чистоту), издржљивост. Од 7 хришћанских врлина 6 им тешко пада (дарежљиви јесу када би да се хвале мада им ни среброљубље не пада тешко). Зато су и дали толико мало светаца, архијереја, монаха и теолога.

Једино што јужно-динарског Србина, а опет понајвише (Старо-)Црногорца, везује за православље (или ислам, католицизам итд.) је опчињеност мистиком Више силе – свезнајуће, свевидеће, која кажњава и награђује према заслузи или ћеифу. То објашњава зашто их толики број иде на причешће и код Амфилохија и Мила Ђукановића, консекутивно или симултано.

Зато су код њих вековима и политичке и црквене власти по правилу рђаве, произвољне, самовољне, нетрпељиве према владавини права (државног или канонског), укратко их не обавезују никаква правила а народ то не само да трпи већ позлаћује сваки пут.

То безакоње и одсуство икаквог облика државне организације (што не могу надоместити ни племена као претполитичка појава), чврстог обичајног права и морала је објашњење учесталости не само крвне освете већ и клетви. Ниједно подручје нема толико предања о колективним клетвама које је на њих (наводно) бацио Св. Сава, Св. Василије Острошки или Св. Петар Цетињски. И то јер су као колективи подмукло хтели да подвале неко непочинство које једино може пасти на памет заједници која је доживела опште морално посрнуће (подметање трудне жене свецу и сличне гадости).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Срамота Црне Горе: Без ковид потврде не може се ни у велике супермаркете!

Стога су страх од (стварне или фиктивне) клетве и светилишта-жељотеке (црногорско поимање Острога нпр.), једина два модуса проповедања хришћанства на тим просторима.

Игор Јарамаз

извор: фејсбук страница Игор Јарамаз (Igor P. Jaramaz)

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *