Игор Јарамаз: Јужно-динарски човек

Игор Јарамаз (фото: фејсбук)

Јужно-динарски човек, а понајвише Црногорац као фокална тачка најгрђих особина у Срба, уопште није побожан човек.

Он се лако навуче на ритуал (литија, метанисање итд.) али не и на ревност (пост, литургијски живот итд.), кротост, смерност, човекољубље, целомудреност (моралну чистоту), издржљивост. Од 7 хришћанских врлина 6 им тешко пада (дарежљиви јесу када би да се хвале мада им ни среброљубље не пада тешко). Зато су и дали толико мало светаца, архијереја, монаха и теолога.

Једино што јужно-динарског Србина, а опет понајвише (Старо-)Црногорца, везује за православље (или ислам, католицизам итд.) је опчињеност мистиком Више силе – свезнајуће, свевидеће, која кажњава и награђује према заслузи или ћеифу. То објашњава зашто их толики број иде на причешће и код Амфилохија и Мила Ђукановића, консекутивно или симултано.

Зато су код њих вековима и политичке и црквене власти по правилу рђаве, произвољне, самовољне, нетрпељиве према владавини права (државног или канонског), укратко их не обавезују никаква правила а народ то не само да трпи већ позлаћује сваки пут.

То безакоње и одсуство икаквог облика државне организације (што не могу надоместити ни племена као претполитичка појава), чврстог обичајног права и морала је објашњење учесталости не само крвне освете већ и клетви. Ниједно подручје нема толико предања о колективним клетвама које је на њих (наводно) бацио Св. Сава, Св. Василије Острошки или Св. Петар Цетињски. И то јер су као колективи подмукло хтели да подвале неко непочинство које једино може пасти на памет заједници која је доживела опште морално посрнуће (подметање трудне жене свецу и сличне гадости).

Стога су страх од (стварне или фиктивне) клетве и светилишта-жељотеке (црногорско поимање Острога нпр.), једина два модуса проповедања хришћанства на тим просторима.

Игор Јарамаз

извор: фејсбук страница Игор Јарамаз (Igor P. Jaramaz)

 

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.