„Америка је своје оружје распоредила по старом континенту“

Јенс Столтенберг (фото: EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и немачка министарка одбране Анегрет Kрамп-Kаренбауер хвалили су нуклеарно одвраћање Алијансе.

Они су са резервом реаговали на понуду Француске о удруживању Европљана у одбрани.

„Већ имамо нуклеарно одвраћање у НАТО-у и то је крајња гаранција за безбедности у Европи“, рекао је Столтенберг на Безбедносној конференцији која је у току у Минхену.

Према његовим речима, земље чланице Алијансе сваког дана раде на томе и то није обећање већ нешто што се дешава деценијама.„То се заједно ради са САД. Они су своје оружје распоредили по старом континенту. Европљани обезбеђују базе и инфраструктуру“, додао је генерални секретар НАТО-а.

Француски председник Емануел Макрон предложио је Европљанима „стратешки дијалог“ о „француској улози нуклеарног одвраћана“ у оквиру колективне безбедности Европе. Макрон сматра да би то могло да се оствари заједничким вежбама нуклеарног одвраћања или да француске стратешке снаге користе европске базе.

Немачка министарка одбране је изразила резервисаност према француској понуди, наводећи да не може да се доведе у питање америчка нуклеарна заштита.

„Алијанса гарантује безбедност за многе земље у Европи путем америчке војне заштите. Ако желимо да ојачамо безбедност у Европи, онда треба да ојачамо европски стуб унутар НАТО-а“, рекла је немачка министарка и додала да је француска понуда још неодређена и да би требало конкретно да се знају детаљи.Бета / АФП

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.