Грчка због протеста суспендује план за мигранте

0

Протест становника Лезбоса (Фото ЕПА-ЕФЕ/DIMITRIS TOSIDIS)

Грчка влада суспендује план за ванредне ситуације за изградњу кампова за мигранте на грчким острвима у близини турске обале како би се омогућили преговори са локалним властима које се снажно противе овом потезу.

Министар за питања миграција Нотис Митаракис изјавио је данас да је план, који је најављен прошле недеље, стављен на чекање док се не размотре захтеви власти на острвима Лезбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос.

Влада каже да жели да замени постојеће пренасељене кампове затвореним објектима и већ је издала налоге за доделу земљишта, јавља Бета.



Становници острва су организовали протесте против предложене градње, блокали су путеве на Лезбосу плашећи се да ће нове локације кампова додатно оптерећивати њихове мале заједнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према споразуму Европске уније и Турске из 2016. године, Лезбос и четири друга острва коришћени су као природне баријере за мигранте и избеглице који покушавају да стигну до Грчке.

То је довело до озбиљне пренатрпаности постојећих острвских кампова и животних услова за мигранте које су амерички званичници назвали страшним.



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *