Шојгуу уручена диплома почасног доктора Универзитета одбране

0
сергеј шојгу

Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik / Вадим Савицкий)

Министру одбране Русије Сергеју Шојгуу уручена је диплома почасног доктора наука Универзитета одбране у Београду.

На свечаности у Дому Гарде у београдском Топчидеру, Шојгу је примио диплому за допринос јачању сарадње Србије и Русије.

Одлуку о додели почасног доктората Шојгуу донео је Сенат Универзитета одбране у Београду на седници одржаној 11. фебруара 2020. године.

По пријему признања, Шојгу је честитао српском народу Дан државности Србије и навео да му је “велика част” да постане почасни доктор наука Универзитета одбране у Београду.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шојгу је указао на изражену војну сарадњу Србије и Русије и на “духовну блискост” два народа који су се, како је казао, у претходна два века борили против заједничког непријатеља.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је Шојгу постао доктор наука институције у чијем је саставу војна академија која “већ 170 година обучава српске официре како да бране своју земљу”.

“Уписани сте међу наше, међу победнике из бројних ратова, увек вођених не зато што их је Србија тражила или желела, него зато што смо били ту где јесмо и одлучили да будемо слободни. Учинили сте нам велику част што се међу наше, међу докторе наука ове високе институције уписује министар одбране и херој Русије, што можемо да вас зовемо својим”, казао је Вулин.



Он је навео да је Шојгу, уз врховног команданта Оружаних снага Русије Владимира Путина, “од једне деморалисане, готово прежаљене армије која једва да је била у стању да сачува своју територију, направио војску без премца у свету која је у стању да сачува свој народ где год да је”.

Прочитајте још:  ЧУДАН ТРАМПОВ ИЗБОР: Нови амбасадор САД у Немачкој симпатизер Срба и Србије

“Став да у политици не постоје пријатељи, него само интереси, истина је за свакога осим за оног који је упознао нашег друга, нашег брата Сергеја Шојгуа”, додао је Вулин.

Шојгу је са Вулином обишао и изложбу Министарства одбране и Војске Србије “Одбрана 78” посвећену НАТО бомбардовању СР Југославије.

Вулин је Шојгуу представио најзначајније сегменте изложбене поставке у Музеју града Београда и указао да је изложба “начин да се све оно што се догодило 1999. године сачува од заборава”, саопштило је Министарство одбране Србије.

Пре церемоније уручења почасног доктората Шојгуу, он је са Вулином разговарао у Палати Србије, пошто му је претходно приређен свечани дочек.

Председник Србије Александар Вучић биће домаћин Шојгуу на радном ручку током поподнева.



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *