Застој Кинеске привреде утицао и на појефтињење горива у Србији: И корона реже цене

(Фото: Пиксибај)

ЦЕНЕ горива на бензинским станицама у Србији последњих десетак дана осетно су кренуле наниже, па се поједине врсте горива продају и за четири динара мање по литру у односу на крај јануара.

Разлог зашто је бензин од 95 октана појефтинио за 1,5 динара по литру, па се јуче продавао, на већини бензинских станица за 148,40, а евродизел за 160,40 динара за литар је пад цена барела сирове нафте на светским тржиштима. Цене специјалних или обогаћених врста деривата још су више појефтиниле и за четири динара по литру. Тако је на већини бензинских пумпи НИС бензин „Г драјв“ од 100 октана продаван за 158,30 а „Г-драјв“ дизел за 166,40 динара по литру.

Наиме, 20. јануара цена барела сирове нафте типа „брент“ која служи и као обрачунска јединица у нашим нафтним токовима била је 65,20 долара, док је јуче овом сировином трговано за 57,29 долара по барелу.
Ако се томе дода стабилан курс динара према евру и долару, али и чињеница да држава ове године, иако има законску могућност да усклади износ акциза са растом цена на мало у протеклој години, није повећала „државна захватања“, јасно је да је цена литре нафтних деривата на нашим пумпама морала да иде наниже.

– То је лепа вест не само за возаче, купце, већ и за све трговце горивом – објашњава Боривоје Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије – Јер, када је цена горива нижа већи је промет па је онда и зарада већа.

Татић, за „Новости“, објашњава да је пад цена сирове нафте уследио као последица смањене тражње и све веће понуде нафте на светском тржишту.
– Није много позната чињеница да су САД (технологија добијања из шкриљаца) од највећег увозника постале највећи извозник сирове нафте, па кад томе додате и успоравање кинеске привреде проузроковане епидемијом изазваном вирусом корона јасно је да је ово логичан след догађаја – каже наш саговорник.

Ни Татић али ни други познаваоци и аналитичари тржишта нафте са којима су „Новости“ разговарале на ову тему, није могао да прогнозира шта ће се дешавати наредних дана и месеци, али је јасно да је за сада тржиште стабилно и да би на раст цена могло да утиче само евентуално отварање неког новог жаришта на Блиском истоку, односно договор земаља ОПЕК о смањењу дневних испорука нафте.

АКЦИЗЕ МИРУЈУ

ПРЕМА важећем закону о акцизама, нафтни деривати у Србији могли би да поскупе у просеку за нешто више од једног динара по литру због усклађивања са растом цена намало у претходној години. Раст цена на мало у прошлој години је износио 1,7 одсто на годишњем нивоу па би акциза за бензин БМБ 95 која је тренутно 56,02 динара износила 56,99 динара, а када се томе дода и ПДВ цена литра безоловног бензина би била виша за 1,14 динара. Држава тренутно цену литра дизел горива, евродизел, оптерећује са 57,63 динара за литар, а уз 1,7 одсто раста тај износ би био 58,61 динар. Када се томе дода и порез на додату вредност долазимо до поскупљења од 1,18 динара по литру евродизела. За сада Влада Србије није искористила ову могућност.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.