БОР УМИРЕ! Загађење 6.000 пута веће од дозвољеног!

(Фото: фото: Шутерсток)

Загађење ваздуха у Бору, проузроковано отровним честицама од последица производња кинеске компаније „Зиђин Kопер“, достигло је несвакидашње цифре. Грађани овог града на истоку Србије свесни су загађења, али државне институције не предузимају ништа како би решили проблем са кинеском компанијом која је купила РТБ Бор крајем 2018. године.

Према званичним мерењима за децембар 2019. године, концентрација Арсена у ваздуху износила је 4.771 нг/м3, Олово је достигло цифру од 6.032 мг/м3, док је количина сумпор-диоксида (СО2) измерена на мерном месту Брезоник, износила 5.128мг/м3.

Председница борског одбора Странке слободе и правде Ирена Живковић казала је за „Директно“ да је загађење веће него што је било у последњих сто година, да грађани редовно на протестима указују на то да би институције требало да се позабаве тим проблемом како се здравље људи не би доводило у питање.– Ми смо 18. децембра на мерној станици Брезоник измерили 5.128 микрограма сумпор-диоксида по метру кубном ваздуха. Летос смо се згражавали на 2.000, нисмо могли да верујемо. Већ од 500 микрограма се рачуна као опасно по здравље и живот људи уопште. Најважнија ствар у свему томе јесте да је загађење појачано, да то нико не оповргава, чак ни градске власти. То такође каже и компанија „Зиђин Kопер“, с тим што они говоре да ће све бити решено, али без конкретних ствари. Помињу неку 2022. годину, а ми тражимо да то буде моментално решено и теоретски би то могло да се среди самим тим што би реаговале државне институције на тренутно кршење Закона о заштити животне средине, као и о заштити ваздуха – рекла је Ирена Живковић за наш портал.

Грађани су, каже, свесни да загађења има пошто га осећају, али напомиње да је градска власт дужна по Закону о заштити ваздуха да објасни становништву шта то значи.– Kада виде податке на сајту града, не може свако да их разуме. Мора да се објасни грађанима у којој мери је све то прекорачено, шта то чини организму, какве ће последице да има, а ми то овде немамо. Лекари се такође не оглашавају. Људи јесу уплашени, брину за своје здравље, али са друге стране им се говори како то није страшно и како је загашења увек било. Тачно је да је загађења увек било, али прекорачења дозвољене вредности није било стално. Сада имамо скоро свакодневна прекорачења појединих честица, чак десетине пута више. У августу смо имали 200 пута више арсена у ваздуху. То је нешто што је стварно алармантно – додала је она.

Председница борског одбора ССП указала је да ниво честица у ваздуху и те како може да угрози становништво, које ће последице осећати тек како време буде пролазило. Ниво загађења у највећој мери проузрокује компанија „Зиђин Kопер“, а по уговору о продаји РТБ Бора, Влада захтева што већу производњу без обзира на штетне последице.

– Тешки метали су још већи проблем и они никад неће моћи да се избаце из организма. Њих не осећамо и не видимо их, свесни смо да су ту, али кроз десетак година могу да доведу до свих модерних обољења која постоје и ми ћемо тада да будемо ослоњени на свој лични имунитет. На протестима смо инсистирали да реагују државне институције које не реагују. Министарство и инспекција морају да оду у компанију „Зиђин Kопер“ да им каже да крше закон државе Србије и да се одмах реше проблеми смањења производње на пројектни ниво. Постоји међутим тај уговор о продаји РТБ у ком Влада захтева од кинеског инвеститора колико хиљада тона годишње треба да произведе. Не постоји напомена о смањењу производње ако то угрожава здравље људи, битан је само профит.Директно.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.