За 184 дана дневни листови направили пет хиљада прекршаја

0

(Фото: Пиксибај)

Осам дневних листова је у другој половини 2019. године направило пет хиљада прекршаја, показују резултати мониторинга Савета за штампу. Прва четири места у кршењу Kодекса новинара заузимају таблоиди Ало, Kурир, Српски телеграф и Информер који истовремено преко различитих канала добијају највише новца од државе.У дневним листовима који се издају на територији целе земље Савет за штампу пронашао је кршење Kодекса новинара у чак 5057 текстова у периоду од јула до децембра 2019.

Први на листи је таблоид Ало који је имао прекшраје у 1266 текстова, иза њега се налазе Kурир (1106), Српски телеграф (864) и Информер (667). Новине Блиц су на петом месту (511), затим Вечерње новости (354), док су дневни листови Политика (234 ) и Данас (55 ) на последњем месту по броју текстова у којима су пронађени прекршаји Kодекса.

На представљању резултата мониторинга, чланови Kомисије Савета за штампу рекли су да је број прекршаја порастао за 17 одсто у односу на 2018, те да се најчешћи прекршаји односе на претпоставку невиности.

„То је једно од елементарних људских права, није довољно уместо имена ставити иницијале, потребно је избећи навођење било чега, што на било који начин може да упути на идентитет осумљиченог”, рекла је Тамара Скрозза, чланица Kомисије за жалбе Савета за штампу и додала да се доста прекршаја односи и на истинитост извештавања. Повећан је број и тзв. кликбејт текстова чији наслови заправо немају везе са самим текстом.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чланови Kомисије Савета за штампу посебну пажњу обратили су и на дискриминаторни и говор мржње у медијима.

Прочитајте још:  "Неутрална" Швајцарска тражи од Србије да не блокира "Косово"

„Новине никада не могу много да се разликују од свог окружења, а ми сада имамо то да из највећих државних институција и највиших позиција власти долазе псовке, увреде, претње. Нема више никакве границе и црвене линије и то аутоматски имамо у медијима“, закључила је Скрозза.

Савет за штампу посебно је обратио пажњу и на текстове у којима се спомињу малолетници. Тако је таблоид Kурир прекршио одредбе Kодекса у 151 тексту који се бавио децом, следи га Ало са прекршајима у 141 тексту, Вечерње новости (70) а Информер и Српски телеграф имали су прекршаје у 21-ом тексту. Најмање прекршаја Kодекса направили су Блиц (у 8 текстова), Данас (4) и Политика(1). Највећи број прекршаја који се односи на децу је направљен крајем године, приликом отмице малолетне девојчице. О том случају у више наврата писало је и Раскрикавање.

Таблоиди добили више од милион евра кроз јавне набавке и пројектно суфинансирање

Таблоиди који објављују највећи број лажних вести и готово свакодневно крше Kодекс, највећи су добитници тендера које бројне државне институције расписују тражећи медијске услуге, открило је Раскрикавање. Ало који је први по броју прекршаја Kодекса је у 2019. години, преко јавних тендера је добио око 240 хиљада евра. Толико је добио и Српски телеграф, док су таблоиди Kурир и Информер приходовали око 110 хиљада евра.

Ова четири таблоида новац добијају и од општина, преко конкурса за пројектно суфинансирање садржаја од јавног интереса. Наиме, према подацима базе Kешформисање, у 2017. и 2018. добили су укупно 550 хиљада евра.

У Савету за штампу сматрају да даље пројектно суфинансирање новина које највише пласирају лажне вести и крше Kодекс новинара Србије, може бити спречено кроз нову Медијску стратегију, која је усвојена крајем јануара, а кроз коју ће бити измењени медијски закони.

Прочитајте још:  Грчић је смењен пре тачно месец дана, али ЕПС још нема директора

Управо ова стратегија предвиђа да ће предност при додели новца имати они који имају мање изречених „мера” од стране Савета за штампу.



Милица Љубичић / Раскринкавање

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *