Грађани тврде да се из Винче шире дим и смрад, а “Чистоћа” да се шире неистине

0

(Фото: Н1)

Пре три дана грађане Београда узнемирио је мирис паљевине за који нису могли да утврде одакле потиче. На друштвеним мрежама појавиле су се информације и нагађања да нелагода долази са запаљене депоније у Винчи, међутим, у ЈKП Градска чистоћа одбацили су те наводе. Ипак, до данас нема званичног објашњења надлежних.

Тежак мирис запаљене гуме или пластике, прексиноћ је широм Београда затварао прозоре. Улицама се ширио смрад, а интернетом информације да је последица новог пожара у Винчи. Фотографије и снимци жаришта кружили су друштвеним мрежама, а иницијатива Не давимо Београд упутила је апел службама да престану да ћуте.

“Нема никакве друге дилеме да је толико брзо и толико велики дим успео да се рашири широм Београда”, каже Добрица Веселиновић из иницијативе Не давимо Београд. “То је Винча и то је уствари озбиљан здравствени проблем, јер штетне материје које излазе приликом пожара на Винчи су јако опасне по здравље”, упозорава он.

Директор ЈKП “Градска чистоћа” Марко Попадић објавио је деманти, наводећи да је реч о нечему што постоји у свим градовима који имају сличне депоније.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Тамо већ деценијама постоји клизиште, због кога се отварају шупљине из којих испаравају природни гасови, који у додиру са кисеоником стварају дим. Дакле, на депонији нема пожара већ је оно што се дешава последица природног процеса”, тврди Попадић.

Уколико пожар на сметлишту није изазвао неугоду, шта јесте? Већ трећи дан Град нема конкретно објашњење.

“Не располажемо информацијом да се појава може довести у везу са депонијом ‘Винча’. Од стране надлежних градских служби нисмо добили обавештење о било каквој инцидентној ситуацији која се десила у време које наводите у допису”, наводи се у одговору ПР службе Града Београда телевизији Н1.

Прочитајте још:  Почело предавање на факултету за кошаркашког тренера: Вучић једини студент без маске!

Грађане би требало да информишу надлежне институције, а не Твитер и Фејсбук, јер информације на њима могу да буду нетачне, напомиње програмски директор Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) Мирко Поповић.

“Надлежне инститицује очигледно и на републичком, па и на градском нивоу заправо реагују на писање медија и на наводе на друштвеним мрежама, а не реагују на стварно загађење. Дакле, ми смо имали резултате који показују да је загађење ваздуха изузетно повећано у задњих неколико месеци у Београду, али су прве реакције дошле тек када је то постало тема у медијима, а не када је то званично и засита постао проблем”, подсећа Поповић.

У ЈKП Градска чистоћа најављују да санација и затварање депоније почињу на пролеће и упозоравају да је ширење лажних вести и панике кривично дело, док у РЕРИ-ју поручују – инститицује су у обавези да укажу на претерано загађене ваздуха, али не постоји воља да се јавност истинито информише о томе.



Mladen Savatović & N1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *