Родитељи не знају како да изађу на крај с децом, у чему греше

0

(фото: Shutterstock)

Породично саветовање све је популарније, па се читаве породице све чешће налазе пред стручњацима у нади да ће пронаћи решење за одређене проблеме – најчешће у понашању детета, или у сукобу са децом. Педагог Весна Лаковић рекла је за РТС да је битно да родитељи упознају своје дете и да граде заједнички однос са њим. Често сукобе посматрамо као нешто што је нужно лоше, а у ствари сукоби су врло често прилика да међусобно растемо и развијамо се у том неком односу, истакла је Лаковићева.

Сви се рађамо са способношћу да у одрастању и развоју преживимо сукобе. Многи одрасли су, из неког разлога, заборавили на ту способност или су прихватили тумачење да је то “детињасто”.

Због тога су престали да се сукобљавају и покушавају да им дете “расте без тога”, а да ли је то добро?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, педагог Весна Лаковић је рекла да се родитељи све чешће обраћају из разлога што не знају како да реше конфликте са својом децом.

“Имам утисак да се у данашње време на конфликт посматра као на нешто што је лоше и родитељи не желе да прибегавају физичком кажњавању, а са друге стране не знају да преузму вођство у решавању конфликта”, истиче Лаковићева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наводећи о којим конфликтима се најчешће ради, Лаковићева каже да су негде у питању мање несугласице, а негде је у питању темперамент детета са којим некада родитељ не зна како да изађе на крај.



Сукоби у школама, конфликти међу браћом и сестрама
Некада су, каже Лаковићева, сукоби у школама, конфликти међу браћом и сестрама, а родитељи не знају да ли треба да интервенишу или не.

Прочитајте још:  Данас наберите КОПРИВУ и урадите ОВУ ствар - Обичај на Ђурђевдан који доноси здравље вашој деци!

“Одрасли често не знају да ли треба да интервенишу у сукобима који се дешавају и међу децом”, указује Лаковићева.

Она је у том случају како каже као медијатор између родитеља и детета, јер је важно да одрасли освесте себе да раде на личном развоју.

“Треба да радимо на томе како се односимо према конфликтима, како посматрамо сукобе јер их често посматрамо као нешто што је нужно лоше а у ствари сукоби су врло често прилика да међусобно растемо и развијамо се у том неком односу”, рекла је Лаковићева.

Говорећи о томе када су деца најбунтовнија, Лаковићева каже да нема неког посебног узрасног правила – дефинитивно јесте тинејџерски период најактивнији – да се негде одвајају од родитеља па им родитељско мишљење није толико важно већ групе у којој се налазе.

Сматра да деца желе да сарађују са одраслима, нарочито у млађим узрастима а само некада сарађују са нечим што можда у породичном контексту није видиљиво на прву лопту.

Различити разлози несугласица

Разлози несугласица су различити у породичном окружењу – врло често у пубертетском периоду јесте угрожавање самосталности, потреба за слободом, тако да постоје бројни разлози а сукоби врло често долазе због дечјег неинтересовања за школски успех – а родитељима је то важно.



Лаковићева каже да деца расту у другом времену које је за нас можда чудно, другачије или га сматрамо горим од времена у ком смо ми расли.

“Али мислим да то није толико битно колико да родитељи упознају своје дете и да граде заједнички однос са својим дететом, тако да данашње време је због таблета, телефона, интернета мало другачије од онога нашта смо навикли, али треба да будмо свесни тога да је то контркст у коме деца расту и да ми растемо са временом у коме смо”, каже педагог.

Прочитајте још:  Лечи кожна обољења, проширене вене и смањује ризик од рака: Уље ове биљке свако треба да има у кући!

Последице могу бити касније у неким другим вршњачким односима, по ментално здравље детета, а може да утуче на развој депресије – последице утичу на дететову даљу изградњу односа у својим будућим блиским односима, сматра она.

Говорећи о ризичном периоду, каже да је можда предшколски период, родитељи се јављају јер се дете припрема за школу, па су осетљиви и деца и родитељи.

Говорећи о конфликту шестогодишњег детета и родитеља, каже да постоје велика очекивања од деце, и уколико нису на задовољавајућем нивоу, родитељи очекују да дете зна да чита и она могу да настану сукоби у том периоду.

Весна Лаковић ће у марту окупити међународне и домаће експерте и организовати панел дискусију, дводневну обуку, и радионице из области решавања конфликата.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *