Шта се дешава у Италији – зашто се коронавирус брзо шири?

0

(Фото АП)

У само неколико дана у Италији је откривено 150 случајева заразе коронавирусом, а досад има заражених у пет италијанских покрајина. Троје људи је умрло.

Очекује се да ће број заражених расти из сата у сат, пише Коријере дела Сера који додаје како је ноћна мора у Италији започела у петак ујутро када је преминула прва заражена особа.

Само у покрајини Ломбардији заражених је преко 90, док их је у Венету око 25.

У само 48 сати од смрти те прве жртве горе две наведене покрајине завршиле су у блокади, у карнтину. На цестама се налазе војска и полиција, а школе, кина, базени и слично су затворени на најмање недељу дана.

Зашто се коронавирус проширио брзо?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Челни човек агенције за цивилну заштиту Ангело Борели рекао је да не треба кривити лекаре, али они нису на време препознали симптоме коронавируса. Осим тога и они су се заразили јер нису примерено лечили пацијенте, наводи портал Индекс.

Италијански лист пише како је у болници где је био хоспитализован први оболели пацијент најмање пет доктора и медицинских сестара заражено. У болници у Долу где је хоспитализована још једна заражена особа троје је медицинара заражено.

„Не ради се ту о броју направљених тестова. Било је ситуација у којима нисмо на вриеме препознали симптоме коронавируса. Лекари су имали проблема при идентификацији симптома“, рекао је Борели.

Подсетимо, прва заражена особа у Италији, 38-годишњак, дошао је прошле недеље у болницу, али су га пустили кући са дијагнозом грипа. С обзиром на то да нигде није путовао лекари га нису тестирали на коронавирус, но неколико дана касније стање му се закомпликовало те се вратио у болницу и тек данас је откривено да је заражен.

Прочитајте још:  Упозорење да Балкану прети сиромаштво: Србију могу извући само агресивне мере

Виролог и научник с миланског универзитета Фабрицио Преглиаско рекао је како нико од лекара није помислио на коронавирус јер у Италији он досад није био забележен осим код двоје туриста који су још крајем јануара хоспитализовани. Али они су дошли из Кине и били на скроз другом подручју.

„Једноставно није било разлога сумњати у коронавирус, поготово што је владало грип. Италија се нашла у ситуацији у каквој је била и Кина, суочила се с новима вирусом. Истина о коронавирусу се прича већ месец дана, али у Италији није било нити једног другог случаја осим тих туриста“, додао је.



Извор: INDEX.HR

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *