Породиље не могу да узму ни кредит: Законом о финансијској подршци мамама ускраћено још једно право

0

(Фото: Depositphotos/okuka67)

Ако мами која је на породиљском боловању истекне дозвољени минус или жели да подигне кредит, ниједна банка у Србији неће јој изаћи у сусрет. Један од папира који ће јој тражити на шалтеру је онај који потврђује да је у последња три месеца имала примања. Тај папир, међутим, иако је све време добијала накнаду на породиљском боловању, нема ко да јој изда!

Ово је још један у низу пропуста Закона о финасијској подршци породицама са децом, који онемогућава жене да остваре своја права, иако испуњавају све услове. Републички фонд за здравствено осигурање, док је будућа мама на трудничком боловању, уплаћује новац на име накнаде фирми у којој је запослена. Проблем настаје када се беба роди и када бригу о њеним примањима преузима држава, односно Министарство за рад, пошто они овакав документ не издају.

Према речима Јасмине Михњак, са портала “Бебац”, овај проблем постоји већ две године, тачније од доношења закона.

– Државу то не занима, њима је важно да се новац исплаћује, а да ли маме могу да остваре друга права потпуно им је небитно – каже наша саговорница.

– Фирма не може да изда папир о три последње уплате, који банка тражи као услов за кредит или дозвољени минус, јер они новац нису ни дали. Овај пропуст морају да реше банка и држава, односно Министарство за рад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тиме се потврђује, тврди она, да Закон о финансијској подршци породицама са децом не само да није на страни родитеља, већ је у већини случајева против њих.

Прочитајте још:  МОНАХ СА ЛАВЉИМ СРЦЕМ: Антоније скочио на полицајца у цивилу (ВИДЕО)

– Законодавац се не сналази у његовој примени, што показује да су га донели потпуно неспремни – истиче наша саговорница. – Све ово продужава се и на период када жена почне да ради, јер је неопходно да прођу три уплате у фирми, да би добила могућност да аплицира за кредит.

У Народној банци Србије истичу да прописи којима је уређено управљање кредитним ризиком банке, као ни други подзаконски акти Народне банке Србије ни у ком случају не представљају препреку за уважавање примања која се остварују по основу породиљског одсуства у контексту оцене кредитне способности.

– Банка може користити податке о примању из своје евиденције и евиденције друге банке, како по основу зараде, тако и по основу накнаде зараде, без обзира на то ко је исплатилац – кажу у НБС. – У складу са релевантним прописима којима се уређује пословање банака, банка је дужна да кредитну способност дужника физичког лица процењује на основу, између осталог, анализе степена кредитне задужености који се утврђује као однос укупних месечних кредитних обавеза и редовних нето месечних прихода тог дужника, а који банка утврђује при одобравању потраживања, као и, након тога, у складу с начином и динамиком утврђеним њеним актом.

КОНТРОЛА БАНАКА

У Народној банци наглашавају да континуирано контролишу бонитет и законитост пословања банака, и да питањима заштите корисника финансијских услуга посвећује посебну пажњу. С тим у вези, посебно ће пратити и примену регулативе у овом делу како би, по потреби, одреаговала на одговарајући начин.

Касни и трудничко

Држава нема намеру, тврди Јасмина Михњак, да се озбиљније позабави и проблемом кашњења плата трудницама:

Прочитајте још:  НИЈЕ ЏАБЕ ИМАО 2 ИЗ МАТЕМАТИКЕ! Потенцијални Ђиласов кандидат за председника се обрукао као никад до сада!

– То показује податак да се највећа кашњења бележе управо у државним фирмама и износе у просеку два месеца. Нису сви у могућности да “прегурају” толики период без новца, па да касније добију на гомили.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *