Иран упозорио Турску: Но пасаран!

0

(Фото: AP Photo / Vahid Salemi)

Иранско руководство упозорило је турске оружане силе да Техеран губи стрпљење када је реч о ситуацији у сиријском Идлибу, пише портал „Иран фронт пејџ“.

Медији пишу да Иран нема више намеру да трпи ударе по својим базама и да се може осветити за нанесене ударе. Ово би довело Турску у непријатну ситуацију, јер би се на тај начин отворио и други фронт, а ако узмемо у обзир и руски фактор, трећи. Ипак неизвесно је како ће Анкара реаговати, јер како експерти наводе, избор метода за акције у Сирији, у Турској тренутно зависи од унутрашње политичке ситуације.

Иран упозорио: стрпљиво смо чекали
Ово упозорење достављено је Анкари преко Иранског консултативног центра у Сирији. У саопштењу се подсећа да је иранско руководство наредило да се не отвара ватра на турске војнике, што им је спасило животе јер су турска војска и техника биле надохват руке иранске артиљерије.

„Познато је да иранска војска, шиитске формације улазе у састав сиријске армије. Када је Турска почела војне операције, Иранци су повукли своје јединице како се не би нашле под ударом. Иранци су чекали како ће се Ердоган даље понашати.
Анкара ипак није успела да било шта уради и остала је потпуно сама. Запад, осим симболичке солидарности, ништа друго није предложио. Због тога Ердоган и уцењује Европу, па су избеглице кренуле у правцу Грчке“, рекао је Станислав Тарасов, директор информационо-аналитичког центра „Блиски исток–Кавказ“.

Према његовим речима, Иран није поставио ултиматум, већ једноставно упозорио да треба прекинути војне операције у формату у коме се оне сада спроводе, јер се турска војска налази надохват руске Иранаца и ако Турска пређе црвену линију, она може да се суочи са иранским снагама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Самопрозвани високи представник у БиХ спрема нови удар на Српску



Иран и Русија врше притисак на Ердогана

Саопштење иранске стране појавило се након што су првог марта турски председник Реџеп Тајип Ердоган и ирански председник Хасан Рохани разговарали телефоном о идлибској зони деескалације, што, по свему судећи, није дало резултате. Приликом тог разговора ирански председник је предложио свом турском колеги да разговарају о ситуацији у сиријском Идлибу без руског учешћа. Рохани је истакао да турска, иранска и сиријски страна на заједничком састанку могу да дођу до компромиса и реше све проблеме који проистичу из различитих позиција, а ово се првенствено односи на територијалну целовитост Сирије, уништавање терориста, безбедност цивила и решавање кризе у Идлибу. Ипак, ирански лидер је истакао да „Астански процес“ остаје основа за решавање сиријске кризе.

Тарасов подсећа да се истовреме појавило и саопштење Русије да након одлуке да се затвори ваздушни простор изнад Идлиба она не може да гарантује безбедност турске авијације, нарочито беспилотних летелице којима она напада сиријске владине трупе.

„Путин и Рохани настоје да зауставе Ердогана, не рушећи мостове, јер ће петог и шестог марта у Москви бити одржани веома сложени преговори између Ердогана и Путина, а крајем марта може бити одржан и састанак „астанске тројке“, Путин–Рохани–Ердоган. Тако да Ердоган још има шансе, с обзиром Турска још увек није предузела озбиљне и фаталне акције које могу водити до катастрофе“, рекао је експерт.

У Техерану истичу да би лако могли да погоде циљеве турских оружаних снага, али да то не чине. Слична ситуација је и са руско-сиријским снагама. Како објашњавају људи са терена, турски положаји се налазе у потпуности окружени снагама сиријске армије, који не отварају ватру на њих иако трпе турске ударе, о чему отворено пишу и руски и турски војни комесари.

Прочитајте још:  Зашто НАТО не жури да подржи Косоваре у насталом балканском рату?

Спутњик



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *