“Напредњачки профит и новосадски потоп”

0
Милош Вучевић, украјину

Милош Вучевић (Фото: Printscreen)

Пројекат “Нови Сад на води”, који предвиђа изградњу џиновског стамбено-пословног комплекса практично у кориту Дунава, односно на потезу Содрош-Бродоградилиште-Рибарско острво-Kаменичка ада, има потенцијал да прерасте у једну од највећих афера у историји главног града Војводине, пише недељник “Време”.

Напредњачка политичка елита, предвођена градоначелником Милошем Вучевићем, и њему блиска, контроверзна градитељско-инвестициона фирма “Галенс”, покушавају да на подручју које сада у великој мери чине рукавци Дунава и зелене површине изграде један нови град; грађани, струка и опозиција се томе снажно противе, указујући на бројне нерегуларности, штете и опасности који су саставни део овог грађевинског “подухвата”.

Гледајући са стране, јасно је да ови потоњи имају неупоредиво снажније аргументе у рукама, а ако се овај пројекат оствари упркос томе, биће то још једна велика победа бешћутног прогита и корупције над интересима грађана и мишљењем стручних лица и институација.




Онима који нису из Новог Сада део града о којем је реч углавном је непознат, ако изузмемо Рибарско острво, на којем се налазе бројни угоститељски објекти, па су гости војвођанске престонице могли да заврше на њему у потрази за добром рибљом чорбом, или у последње време, крештавом новокомпонованом музиком до касно у ноћ. Новосађани, међутим, радо посећују шире подручје на којем се планира изградња хиљада и хиљада станова због тога што се на њему налазе водене и зелене површине посебно популарне међу риболовцима, шетачима и џогерима. Појединци овај потез називају и “плућима” града и он представља једно од ретких, ако не и једино место на којем је могуће сакрити се од агресивног транзиционог урбанистичког хаопса, који је од мирног и питомог Новог Сада створио град у којем је лакше добити “шестицу” на лотоу него пронаћи место за паркинг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Директор ученике користи за СНС кампању?!

Струка против волунтаризма

Да би остварили свој наум, градоначелник Вучевић и остали заинтересовани за овај бизнис издејствовали су промену Генералног урбанистичког плана, који је потом послан на мишљење Јавном водопривредном предузећу “Воде Војводине”. Да постоји озбиљно несагласје на линији градска власт – “Воде Војводине” сазнали смо из једне изјаве Вучевића, у којој је он напао покрајинско предузеће да “кочи” развој Новог Сада и најавио да ће град предузети одређене мере у том погледу. Kако смо сазнали из докумената које је потом обелоданио потпредседник Народне странке и некадашњи први човек Новог Сада борислав Новаковић, а које је, како каже добио од узбуњивача из градске власти и “Вода Војводине”, “Воде Војводине” су дале негативно мишљење на изградњу стамбено пословних комплекса на деловима водног земљишта и у непосредној близини одбране од поплава.

Kатастрофа у најави

У разговору за “Време” Борислав Новаковић истиче да је пројекат “Нови Сад на води” троструко проблематичан и штетан за грађане Новог Сада. Према његовом мишљењу, у питању је случај “трговине утицајем” који може довести до еколошке катастрофе и озбиљних поплава у будућности.

– Сигуран сам да “Галенс” никада не би купио безвредно земљиште у кориту реке, да у дослуху са градоначелником Милошем Вучевићем није добио уверење да ће померањем насипа то земљиште постати једно од највреднијих грађевинских земљишта у држави. Друго, ово подручје представља плућа Новог Сада. Подсећам, померањем насипа добија се пет хектара земљишта. Тренутно је под шумама око сто хектара. А од тих 165 хектара чак на 90 одсто хектара предвиђена могућност градње чврстих објеката. То је еколошка катастрофа колосалних размера – наводи Новаковић.

Прочитајте још:  Лоша вест за буџет: Србија мора да повећа УВОЗ СТРУЈЕ

Град који се руши грађењем

Писац и историчар уметности Небојша Миленковић, један је од иницијатора окупљања Новосађана у Групу грађана који се противе пројекту “Нови Сад на води”. Група грађана је изашла са иницијативом да се одржи збор грађана на којем би присуствовао и градоначелник и на којем би се отворено разговарало о овом пројекту. Миленковић је био на мети оштре критике градоначелника Вучевића, који га је прогласио припадником “бившег режима”.




– Уместо разговора – од градоначелника смо добили увреде, а ја сам означен као неко ко жели да заустави развој града. Знате, уколико грађане заинтересоване за развој града градоначелник не доживљава као партнере, већ од нас прави непријатеље или нас у својим јавним наступима вређа, право питање могло би бити и: ако град не припада његовим грађанима – чији је онда наш град, чији је он у међувремену постао? – каже Миленковић.

Побуна грађана као једино решење

Оливера Радовановић из еколошке организације Зелена мрежа Војводине, у разговору за “Време” истиче да градска власт “смишљено или непромишљено” доводи у опасност грађане Новог Сада и подсећа да је овај град кроз историју имао “тешка искуства” са поплавама.

– Последња је била 1965. године. Од тада је заиста много учињено на регулацији ове велике и опасне реке. Дунав је само укроћен захваљујући памети и раду из ’65. године, али је и даље опасна и снажна река. Залуђеност и трчање за новцима новопечених инвеститора довешче у опасност све у граду. Да ли ће онда Милош Вучевић доћи лично да нас спасава кад ђаво однесе шалу и Дунав надође? Тада ће бити касно и за нас и за садашњег градоначелника. Ако већ изабрана власт не брине за нас обичне грађане, ми грађани имамо легитимно право да тражимо одговоре на питања која се тичу безбедности од поплава – каже она.

Прочитајте још:  Весић: Они који су за скраћење радног времена ресторана – нека обезбеде плате запосленима



Време

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *