Јоаникије: Ђукановић се служи реториком Павелића и Хитлера

Владика Јоанакије (Фото: https://www.atvbl.com/)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић већ месецима жестоко оптужује Српску православну цркву и њено свештенство у Црној Гори, а најжешће митрополита Амфилохија (Радовића). Црногорски председник је казао да Амфилохије „делује против ове државне власти”, и да то чини на „основу некаквог властитог опредељења, али у доброј мери на основу онога што је великосрпски национализам и што су руски, антизападни интереси на западном Балкану”.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је Ђукановићу да истини погледа у очи и види да су већ два месеца „народне скупштине у сталном заседању и да им се не обраћа реториком Павелића и Хитлера”.

Црногорски председник је у интервјуу за Ројтерс, који је пренет и на сајту председника, изјавио да се у низу дезинформација и манипулација спекулише да „се пола чланова ДПС-а приклонило литијама”.

– Као што знате, свакодневно присуствујемо дезинформацијама о томе како је од једне до две трећине грађана Црне Горе на улицама, што је апсолутно пренадувавање, налик ономе када су Милошевићеви медији из Берана састављали две исте слике, једну до друге, како би створили код посматрача утисак масовности, а и најповршнији посматрач је уочио да је реч о истим фигурама на двема идентичним сликама. И овде је реч о томе – рекао је Ђукановић.

Он је устврдио да је СПЦ, од доласка митрополита црногорско-приморског Амфилохија деведесетих година двадесетог века, „политички субјект и да то није најгоре”.– Најгоре је што су они заступници најретроградније могуће политике. Они су обичан инструмент великосрпског национализма у региону и такву улогу су имали у Хрватској, у Босни и на Косову. Тамо где су се они декларисали као политички субјект, ту су увек страдали људи, а у финалу су страдали и српски национални интереси – додао је Ђукановић.

Навео је и да је митрополит Амфилохије „јасно стао на страну супротну власти, јасно кршећи оно што су и божије и црквене заповести”, и то на овај начин појаснио:

– Једна од девет црквених заповести каже да црква мора радити у корист добра и државне власти у држави у којој има своју верску мисију. Јасно је да митрополит Амфилохије делује против ове државне власти, он то не скрива, свакодневно с поносом понавља. Јасно је шта је његова улога.

Црногорски председник на крају је закључио:

– Амфилохије то делимично ради и на основу некаквог властитог опредељења, али у доброј мери на основу онога што је великосрпски национализам и што су руски, антизападни интереси на западном Балкану.

Митрополит Амфилохије поручио му је са Цетиња да „никад не би било Црне Горе да није било Русије”, као и да је „та Русија Милу Ђукановићу помогла да добије државу и да буде председник, тада су му ваљале руске паре”.

На оптужбе Ђукановића у домаћим, а сада све чешће и у иностраним медијима, епископ Јоаникије је узвратио речима:

– Сви смо ми учесници историје која се пише. Овој деци и омладини припада будућност, а не онима који користе реторику Анте Павелића и оптужују нас за великосрпски национализам. С том реториком усташки вођа, Хитлеров слуга Анте Павелић истражио је и побио на стотине хиљада Срба. Овде, нажалост, та реторика добија замах преко председника Црне Горе Мила Ђукановића. А ми одговарамо на ту глупаву и превазиђену причу одговором – ми смо и Срби и Црногорци, онолико, или и мало мање, али не и више, колико је био Његош, краљ Никола, Марко Миљанов, Мојсије Зечевић, војвода Миљан Вуков и сви наши преци који су страдали за крст часни и слободу златну.

Јоаникије је подсетио Ђукановића зашто се стотине хиљада грађана нашло на улице широм Црне Горе:

– Кад је Скупштина Црне Горе застранила и донела дискриминаторски, антиуставни, антицивилизацијски закон којим се наругала нашој светој вери, изразила намеру да отме светиње и да их скрнави и с њима тргује, нисмо имали другога решења сем да сазовемо ову велику свенародну скупштину, која ће казати шта мисли и која ће исказати своју вољу. А глас народа је глас Божији. Чувајте завете својих предака, своје светиње, нашу прошлост и будућност, завештавате својој деци да чувају своју веру православну.Новица Ђурић / Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.