Бајден и Сандерс фаворити за председничку номинацију

0

Берни Сандерс (Фото EPA-EFE/CJ Gunther)

Џо Бајден, потпредседник САД у време мандата Барака Обаме, и левичарски сенатор Берни Сандерс фаворити су за председничку номинацију Демократске странке после партијског гласања у низу држава.

Бајден је прекјуче победио на већини биралишта уз помоћ гласова афроамеричких, умерених и старијих симпатизера и више нема сумње да се вратио у игру после лошег старта. Сандерса подржавају либерални, млади и латино бирачи и он је освојио највише гласова у Калифорнији, која доноси највише гласова, преноси „Политико”.

Суперуторак, који се тако зове јер се на тај дан гласа у чак 14 држава и на једној територији (Америчка Самоа), потврдио је да су се бирачи центра углавном определили за некадашњег америчког потпредседника. Улогу је одиграло и то што су се двоје центристичких кандидата, некадашњи градоначелник из Индијане Пит Бутеџеџ и сенаторка Ејми Клобучар, повукли из утакмице подржавши Бајдена уочи суперуторка. Око Сандерса су окупљени прогресивни гласачи, који подржавају сенаторове идеје о строжој регулативи Волстрита и бесплатној здравственој заштити и високом образовању на државним универзитетима.




И поред тога што је потрошио скоро пола милијарде долара личног новца на промоцију, некадашњи градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг није остварио значајан резултат (победио на Америчкој Самои), а под знаком питања је и кампања сенаторке Елизабет Ворен, која је чак и у својој држави, Масачусетсу, била трећа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Потрага за демократом који ће се у новембру супротставити председнику Доналду Трампу почела је у знаку сенатора Сандерса, који је избио у први план у првим државама у којима се гласало у фебруару. Бајден је био готово заборављен све до прошле суботе, кад је тријумфовао у Јужној Каролини, где половину бирачког тела чине Афроамериканци. Као потпредседник првог афроамеричког шефа Беле куће, и даље је најпопуларнији кандидат демократа у овој заједници. Прекјуче је био најјачи и у Тексасу, Вирџинији, Северној Каролини, Масачусетсу, Арканзасу, Алабами, Тенесију, Оклахоми и Минесоти, успоравајући, али не и заустављајући Сандерсов победнички низ. Демократски социјалиста из Вермонта ипак је у уторак победио у Калифорнији, Јути и Колораду, преноси АП. Мада је прошао најважнији појединачан дан на изборима, и даље их очекују окршаји у веома значајним и важним државама, као што су Флорида, Аризона, Њујорк, Мичиген, Пенсилванија и Охајо. Кад су пристигли резултати, Сандерс је изјавио да ће освојити номинацију и поред оштре конкуренције у виду некадашњег потпредседника.

Прочитајте још:  ПРОГОН УГЛЕДНИХ ФРАНЦУСКИХ ЛЕКАРА ЗБОГ ГОВОРЕЊА ИСТИНЕ

„Не можете победити Трампа истом старом политиком”, казао је Сандерс, тврдећи да његов ривал и он имају потпуно другачије ставове, јер је Бајден гласао за рат у Ираку, смањење социјалне помоћи и олакшано богаћење банкара.

Уз све политичке разлике, двојицу фаворита за демократску номинацију спаја чињеница да долазе из демографске групе за коју се верује да је већ превише заступљена у центрима моћи – обојица су мушкарци, белци и у позним годинама (Бајден има 77, а Сандерс 78 година). Они су и ветерани Капитола – обојица су годинама били сенатори. За разлику од Бајдена, Сандерс није био део вашингтонске елите, јер се залагао за егалитаризам и радикалну промену система, а није био ни члан Демократске странке, већ је заступао Вермонт као независни сенатор.

Ни једном ни другом ово није први пут да се бори за номинацију. Бајден је покушао да стигне до овог циља и 1988. и 2008, док је Сандерс ту трку изгубио пре четири године од Хилари Клинтон. На изборима 2016. готово да од почетка није било других кандидата осим секретарке Хилари Клинтон и сенатора Сандерса. Овогодишњи страначки избори све више, а посебно после суперуторка, такође почињу да личе на бирање између само две могућности – демократског социјалисте аутсајдера и добро познатог умерењака који је већ био на власти. Као што је био случај и са Хилари Клинтон, и за Бајдена се сада верује да има веће шансе да победи Трампа од човека чије су левичарске идеје поприлична егзотика за америчке прилике.

Судећи по његовим твитовима и изјавама, то мисли и шеф администрације. Због бројних гафова које Бајден прави у кампањи, Трамп је алудирао на то да некадашњи потпредседник наводно болује од Алцхајмерове болести и да би, у случају да победи на изборима у новембру, био „смештен у старачки дом”. Кад је председник поручио да демократе „краду” победу од левичара из Вермонта, то је протумачено као да се меша у изборе у Демократској странци да би помогао Сандерсу, иако је сенатора истом приликом назвао „лудим Бернијем”.

Прочитајте још:  Кулеба се похвалио разговором са Вучићем



Јелена Стевановић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *