До катедре преко везе, норму немају многи просветари, а посао добијају „пријатељи“

(Фото: Пиксибеј)

ФОРУМ средњих стручних школа Београда најавио је, на конференцији за медије, подношење кривичних пријава против директора школа који не преузимају технолошке вишкове, како Закон и посебан колективни уговор предвиђају.

Према речима Милорада Антића, председника ФССБ, професори који су због смањења броја одељења остали без пуне норме, и који су препуштени сами себи, безуспешно обилазе школе, где наилазе на затворена врата. Њихов број варира од 700 ДО 1.000.

– Колеге које су проглашене технолошким вишком за пола радног времена већ шест месеци примају умањене плате и једва преживљавају – рекао је Антић. – Са друге стране, постоји потреба за тим радним местима, али се, упркос одличном и јасном закону, она додељују пријатељима, родбини, члановима политички странака…

Професорка енглеског језика Наталија Ђорђевић је у августу остала на 55 одсто норме. Како је навела, до 15. септембра је обишла око 30 школа и свуда је наишла на затворена врата. Обратила се школској управи, која је дала препоруку ОШ „Коста Абрашевић“ у Реснику за преузимање.– Међутим, директорка је тражила решење о пријему у радни однос на неодређено време – навела је Ђорђевићева. – Није ми познато који су разлози и мотиви тога да директорка школе поступа супротно одердбама Закона о раду и не признаје институт уговора о раду и члан 30, који наводи да се радни однос заснива уговором о раду. Због кршења закона поднела сам кривичну пријаву против директорке.

Њен колега Жељко Мирчетић је после 30 година радног стажа као библиотекар остао без половине норме. Он је, поступајући по стручном упутству Министарства просвете о технолошким вишковима, послао дописе школама које су имале 50 одсто слободно норме за то радно место. Од неких је добио негативни одговор, а друге нису одговориле. Затим се обратио Радној подгрупи, која је дала препоруку за 13. гимназију, али је директор одговорио да је то место попуњено. Он истиче да је у тој школи то место и даље упражњено.

ПО ЗАКОНУ СВЕ ЈАСНО

У СТРУЧНОМ упутству Министарства просвете за поступање приликом ангажовања запослених у образовним установама наводи се да се, у складу са одредбама члана 152 Закона о основама система образовања и васпитања, пријем у радни однос врши на основу преузимања са листе запослених за чијим радом је у потпуности или делимично престала потреба и запослених који су засновали радни однос са непуним радним временом, као и на основу конкурса, ако није могуће преузимање са листе.Б. Борисављевић / Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.