Ариљско „не“ за изградњу мини-хидроелектрана

Део реке Лепенац која је избацила цеви из свог тока

Скупштина општине Ариље је једногласно, гласовима одборника власти и опозиције, усвојила одлуку о забрани изградње нових мини-хидроелектрана на својој територији. Иницијативу је локалном парламенту поднело Еколошко удружење „Рзав“, уз подршку организације WWF Adria, а нови и одговорнији однос према рекама и притокама у вароши Светог Ахилија садржан је у Одлуци о изменама и допунама просторног плана.

У седмом члану усвојене одлуке, наведено је да се забрањује израда планских и урбанистичко-техничких докумената за нове локације за изградњу МХЕ.

То значи да већ подигнуте мини-хидроелектране засада неће бити уклоњене зарад заштите изузетних природних и водних богатстава по којима је Ариље познато, али је на задовољство еколога прецртан дугачак списак оних који су планирали подизање нових МХЕ.

– На Моравици и Пањици постоје два МХЕ и оне, нажалост, засада опстају. Надамо се да то неће дуго потрајати. Оно што представља успех, то је чињеница да смо зауставили изградњу чак 20 нових МХЕ, од којих је највећи број требало да буде изграђен на Рзаву, на води прве категорије од извора до ушћа наше најчистије реке – нагласила је Наташа Миливојевић, председник Еколошког удружења „Рзав“. – Иницијативу за забрану смо поднели у новембру прошле године, а паралелно с притиском на локалне заједнице радимо на увођењу и повећању степена заштите на свим токовима и очекујемо добре резултате.

Тако се догодило да је Завод за заштиту природе Србије током 2018. године почео научна испитивања у долини Великог Рзава, а предвиђено је да она трају укупно три године.Novosti

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.