Италија под карантин ставила скоро 16 милиона људи, хаос и конфузија на северу

0

(Фото: CIRO FUSCO / ANSA / AFP)

Италија је због ширења коронавируса увела карантин до 3. априла у северном региону Ломбардији и у 14 провинција у којима живи скоро 16 милиона људи, као и додатне мере за целу земљу. Указ о карантину потписао је премијер Ђузепе Kонте.

У мери без преседана у Европи, око 16 милиона становника на северу Италије од данас су у карантину. Улази и излази из те велике зоне на северу Италије од Милана, главног економског центра земље до Венеције великог светског туристичког центра, од сада су јако ограничени, наводи се у указу.

Према мерама које се уводе указом, у целој земљи биће затворени биоскопи, позоришта, музеји, пабови, школе плеса, теретане, дискотеке и остала слична места, базени и скијашки центри.

Биће и даље могуће да се иде у куповину, барове и ресторане који ће радити до 18 часова, под условом да се држи безбедносна раздаљина од најмање један метар између људима.

Спортска такмичења су суспендована мада ће нека моћи да се одрже али без публике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још рестриктивније мере уведене су за велики део северне Италије која је најтеже погођена коронавирусом. Из тих области забрањен је излазак, као и улазак у њих, осим у ванредним околностима. Затварање школа и универзитета на северу продужено је до 3. априла. Неће се одржавати ни свадбе и сахране уз присуство већих група људи.

“Неће бити кретања у та подручја нити из њих, осим из разлога доказано повезаних с послом, хитном ситуацијом или здравственим разлозима”, рекао је Kонте на новинској конференцији усред ноћи након вишесатне конфузије због његових планова.

Прочитајте још:  Кастинг кловнова: О суровој свакодневици руске „опозиције“



“Морамо ограничити ширење вируса и спречити да наше болнице постану пренатрпане”, додао је.

Због ових мера у Милану је настао општи метеж када су грађани похрлили у великом броју на железничку и аутобуску станицу како би напустли овај град. Слично се догодило и у другим градовима на северу.

Пре него што је италијанска Влада рано јутрос објавила да уводи карантин за северне области, та вест је процурила у медије и изазвала хаос и конфузију због ограничавања кретања.

Настао је хаос и конфузија у сатима пре него што је Kонте потписао указ, пошто се вест о планираном карантину појавила у медијима. Студенти на унверзитету у Падови у северној Италији који су синоћ били у баровима видели су објаву на телефонима и јурнули у станове да зграбе ствари и упуте се ка железничкој станици.

Стотине путника, неки са маскама и гуменим рукавицама угурало се у последњи локални воз који је кретао из Падове у 23.30. Забринути студенти везивали су шалеве око главе, делили гел за дезинфекцију и седели на коферима у ходницима. Није било кондуктера да проверава карте.

“Прочитао сам пре два сата да ће можда увести хитан указ који ставља Падову у црвену зону. Зато ; би хтео да се вратим на југ својим рођацима, одлучио сам да идем раније”, рекао је студент, Роберто Паљара, који је убрзао повратак у свој родни град Пуљу на југу.

Регионални политичари су били затечени забраном. Стефано Боначини, председник регије Емилија Ромања рекао је да су делови указа збуњујући. Градоначелник Астија, у области Пијемот објавио је љутити видео на свом Фејсбуку критикујући Рим што није о потезима унапред обавештавао регионалне вође.

Прочитајте још:  Цензура без премца: Фејсбук ће уклањати све вести о корони које се не свиђају владарима из сенке

“Нико ми није рекао”, написао је Маурицио Расеро и додао да је добио стотине порука на телефону од узнемирених грађана. “Несхватљиво је да информација која је толико осетљива и важна дође прво из новина”, бесно је написао.

За сад се не зна шта ће бити са страним туристима који су заробљени у црвеним зонама у северној Италији.

Од коронавируса оболео је и лидер Демократске странке и гувернер покрајине Лацио Никола Зингарети. Он је то објавио у видеу на својој фејсбук страници, наводећи да је у изолацији и да се осећа добро.

Након тога и гувернер Пијемонта Алберто Ћирио објавио је на фејсбуку да је заражен, али да нема симптоме болести. Он је рекао да се тестирао на вирус након објаве Зингаретија, јер се претходно састао са њим.



Покрајине на југу Италије траже да се у кућну изолацију сместе они који у те области долазе са севера земље.

Италија, најтеже погођена земља корона вирусом у Европи, пријавила је у суботу велики пораст броја новозаражених. Број умрлих је прешао 230, а званичници су пријавили 50 умрлих у последња 24 часа. Број заражених скочио је за преко 1.200, на 5.883.

Овај потез је сличан ономе што је урадила Kина када је изоловала око 60 милиона људи у централној провинцији Хубеј крајем јануара, та изолација сада улази у шесту недељу. Драстичне рестрикције на путовања које је Kина увела су били донете касно да спречи епидемију али је Светска здравствена организација похвалила те мере наводећи да је њима успорено ширење вируса и свету купљено време да се припреми за епидемију.

Прочитајте још:  Домаћи проваксери хистеришу по нету – поразбољевали се а уредно вакцинисани

Широм света друге земље све више имитирају Kину, где се вирус појавиио крајем прошле године, уводећи ограничења путовања и забрану јавних догађаја. У Kини је око три четвртине од укупно 106.000 заражених у свету и највећи број од 3.600 умрлих.

Министар спорта покушао да заустави Серију А, али се ипак игра
Италијански министар спорта Винћенцо Спадафора препоручио је данас отказивање свих мечева у Серији А због ширења коронавируса, али тај предлог није уважен.

Неколико минута пре почетка меча Парма – СПАЛ, који је био заказан за 12.30, играчи су обавештени да министар спорта размишља о моменталном прекиду сезоне у Серији А, након чега су се они вратили у свлачионице.

Спадафора је рекао да подржава мишљење председника италијанског синдиката фудбалера Дамијана Томазија да би требало суспендовати утакмице до даљњег како би се избегло угрожавање играча услед епидемије коронавируса.

“Мислим да би председник Фудбалског савеза Италије Габријеле Гравина требало да размисли још једном и донесе одлуку без чекња првог случаја заразе”, рекао је Спадафора.

Међутим, предлог министра није уважен. Одлучено је да ће се меч Парма – СПАЛ ипак одиграти данас тако да је почео са 75 минута закашњења.

Поред ове, данас је на програму још четири меча у Серији А.



Н1 / Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *