Бугарска компанија развија нови молекул лека за борбу против коронавируса

0

(Фото: Пиxабаy)

Бугарска компанија „Микар иновејшн“ развила је нови молекул лека који штити здраве ћелије од вирусне инфекције спречавајући коронавирус да доспе у њих, саопштено је на састанку Владе, а пренео је лист „Труд“.

Резултати тих тестирања послати су на анализу у Америку и Европу.

„Пре два месеца наши научници су открили молекул лека који је прошао тестове и процене у светски познатим францускими и америчким лабораторијама ‘Термо Фишер’ и ‘Еурофинс’. Тренутно се бавимо побољшањем лековите супстанце. Очекује се да ће она стићи у болнице на клиначка испитивања за неколико месеци“, наведено је у саопштењу компаније.

Бугарски национални радио саопштио је да лек делује по принципу нових препарату за борбу против ХИВ-а.

Руководилац научно-технолошког парка „Софија техпарк“ Константин Петков рекао је да је бугарски премијер Бојко Борисов обећао помоћ на европском нивоу, како би се убрзало тестирање новог молекула.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Раније је најављен рад на развоју вакцине против коронавируса у Кини, Хонг Конгу, Сингапуру, Великој Британији, Израелу, Русији и Америци.

Епидемија новог коронавируса
Кинеске власти су 31. децембра 2019. обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније званично назван КОВИД-19.

Укупан број заражених достигао је 110 хиљада у 104 земље, од чега је 81 хиљада у континенталној Кини. Од новог коронавируса умрло је 3.136 људи у Кини, а скоро 60 хиљада је оздравило.

Најтежа ситуација међу европским земљама је у Италији: број заражених премашио је 9.100 људи, од којих је 463 умрло. У Русији је коронавирус потврђен код 20 особа. Власти су предузеле различите мере како би спречиле даље ширење.

Прочитајте још:  Кон забранио и грудвање и санкање: Ко пипне снег, одмах да пере руке!

У Србији је јутрос потврђено четири случаја заразе коронавирусом КОВИД-19.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *