Русија: САД су једина преостала држава на свету која поседује хемијско оружје

САД су последња држава на свету која поседује хемијско оружје, Москва позива Вашингтон да уништи свој хемијски арсенал пре предвиђеног рока, изјавио је стални представник Русије у Организацији за забрану хемијског оружја Александар Шуљгин.

„Све смо ближе реализацији најважнијег задатка Организације за забрану хемијског оружја, а то је потпуно уништавање свих залиха хемијског оружја. Тренутно постоји само једна земља-учесница која поседује ту врсту оружја – Америка. Желели бисмо да позовемо наше америчке партнере да одмере своје могућности у вези са елиминацијом хемијског арсенала, а такође и да то учине пре планираног рока у строгом складу са одредбама Конвенције о хемијском оружју“, рекао је Шуљгин говорећи на 93. седници Извршног савета организације у Хагу.

Руски медији подесћају да су САД у више наврата одлагале датум за уништење свог хемијског арсенала, иако су се првенствено обавезале да ће то учинити најкасније до 2007. године. Последњи пут су саопштиле да ће то учинити до 2023. године.

„Верујемо да је Америка у стању да обави тај задатак, јер има све потребне финансијске, материјалне, људске и технолошке ресурсе за то“, рекао је Шуљгин.

Руски медији такође наводе и да, када је реч о Русији, сво хемијско оружје је уништено још пре септембра 2017. године.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.