САД отворено признају да је њихов циљ у Сирији да отежа Москви и Дамаску победу над терористима

0

Сирија (Фото: РЕУТЕРС / Омар Санадики)

Специјални изасланик Стејт департмента за Сирију управо је признао да намера САД да одбрани џихадистичке милитанте у Идлибу од „руске агресије“, још једном доказују да је мочвара у магловитом дну жива и здрава.

Русија и сиријска влада ” спремају се за војну победу у целој Сирији”, рекао је амбасадор Џејмс Јефреи новинарима на конференцијском позиву ван Брисела у уторак.

“Наш циљ је да им то много отежавамо различитим дипломатским, војним и другим акцијама.

Како би илустровао ове методе, Јефреи је навео претњу САД-а да ће одговорити „на врло дивљачки војни начин“ против било каквих хемијских напада, које је описао као „омиљену тактику сиријског режима у напретку“. То у ствари није истина, јер се наводни напади увек дешавају после победа сиријске војске, као изговор за америчку интервенцију.

Јефреи је такође напоменуо да у деловима Сирије постоје америчке и коалиционе трупе – службено се тамо боре против Исламске државе (ИС, раније ИСИС), али у ствари “чувају” нафтна поља. Он је саговорно описао њихово присуство као “компликацију” за сиријску владу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јефреи и амерички амбасадор у Турској Давид Саттерфиелд били су у Бриселу након посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, како би разговарали о начинима на које САД и НАТО могу помоћи Анкари у заштити својих милитаната у последњем преосталом стању – сиријској провинцији Идлиб.

Али док је Сатерфилд описао Идлиб да садржи „три милиона плус недужних цивила, од којих су већина жене и деца“, и оптужио „руску агресију“ да их жели раселити, слушајте како је Јеффреи одабрао да опише ситуацију, на питање извештач ЦНН-а ако НАТО разматра слање у копнене трупе:

Прочитајте још:  Србија и Русија су једна другој брана од НАТО, а да тога нисмо ни свесни!

МИСЛИМ ДА МОЖЕТЕ ДА ЗАБОРАВИТЕ КОПНЕНЕ ТРУПЕ.ТУРСКА ЈЕ ДЕМОНСТРИРАЛА БЕСПРЕКОРНО ДА СУ И ЊЕНЕ ОПОЗИЦИОНЕ СНАГЕ ВИШЕ НЕГО СПОСОБНЕ ДА СЕ САМИ ДРЖЕ.

Ово је или страшно незнано или потпуно заблуда, јер је сиријска војска успешно погубила милитанте које подржавају Турски, а примирје које је Анкара договорила у Москви прошле недеље то је потврдило.

Право откриће је да су милитанти описани као “опозиција” Турске . За разлику од пре три недеље, рекао је пуковник Милес Цаггинс, портпарол војне групе анти-ИСИС коалиције:



„Чини се да је провинција Идлиб магнет за терористичке групе, посебно зато што је на много начина неуређен простор“, рекао је Цаггинс за Ски Невс. “Постоје [а] разне групе – све су сметња, претња и претња … стотинама хиљада цивила који само покушавају да пређу преко зиме.”

Имајте на уму да Јефреи представља посебног изасланика Вашингтона у коалицији против ИС-а, тог злогласног Сцхроедингеровог ентитета који или више не постоји – када амерички предсједник Доналд Трумп жели затражити побједу против самопроглашеног калифата – или се спрема остварити време је велики препород и захтева америчко војно присуство у вечности да се то спречи, као што то желе Стејт департмент и Пентагон.

Непотребно је рећи да ово укорењено инсистирање на наслијеђеним политикама не доприноси много Трумповим обећањима да ће повући америчке трупе из “бесконачних ратова” на Блиском Истоку.

Ни Јефреи, ни Сатерфиелд, ни било који од новинара који им је постављао питања, нису ни једном споменули постојање Хаиат Тахрир ал-Схама – последње инкарнације злогласног Ал-Нусра, припадника Ал-Каиде чији борци доминирају у редовима милитаната у Идлиб. Слушајући их, могло би се помислити да то не постоји!

Прочитајте још:  Нови сукоби у Донбасу, рањена четири украјинска војника

Јефреи и Сатерфиелд отворено признају да би  победа Сирије над тим терористима могла ускратити “међународну заједницу” – како стил САД-а и њихове савезнике – полаже инсистирање на промјени режима у Дамаску. Што је невероватно богата иронијом с обзиром да је једини правни изговор на који САД има било какве трупе у Сирији, уз отворено кршење међународног права, конгресно овлаштење за употребу силе против … Ал-Каеде.

Превод: Васељенска ТВ

Небојша Малић / РТ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *