У СРБИЈИ 19 ЗАРАЖЕНИХ! ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Данас ступају на снагу нове мере због корона вируса, ево шта се мења

(Фото: pixabay. com)

У Србији је забележен један нови случај заразе коронавирусом, што укупан број заражених особа повећава на 19.

У Републици Србији је до 8 часова 12. марта 2020. године регистровано укупно 19 потврђених случајева заразе новим коронавирусом.

Тестирано је укупно 160 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја до јутрос у 8.00.

Од последњег извештаја тестирани су узорци девет особа од којих је један био позитиван и осам негативних на нови коронавирус.

Влада Србије на јучерашњој седници донела је нове мере и прецизирала поједине постојеће, ради сузбијања корона вируса. Мере сутра ступају на снагу данас.Донета је одлука о забрани јавног окупљања у затвореним просторијама. Под јавним окупљањем сматра се окупљање у једној затвореној просторији са више од 100 људи.

Када је реч о привременој забрани уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Народној Републици Кини, Републици Кореји и Швајцарској, пише РТС, прецизирано је да се она односи искључиво на особе које су боравиле у провинцији Хубеј Народне Републике Кине, граду Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг Републике Кореје и кантону Тићино у Швајцарској.

Остаје на снази забрана привременог уласка у Републику Србију за стране држављане који су боравили у Италији и Исламској Републици Иран.

Међународни путни саобраћај се преусмерава на главне граничне прелазе и биће привремено затворена 44 мања и повремена гранична прелаза.

Када је реч о услужним објектима који се налазе на транзитној рути кроз Србију и ауто-путевима, донета је одлука да њихови запослени морају да буду обезбеђени заштитним средствима због долажења у додир са транзитним путницима.

Нема обуставе наставе

На основу става епидемиолога, у овом тренутку нема обуставе наставе, али се наставља интензивно праћење ситуације у вртићима, школама и на универзитетима.Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је инструкцију свим основним и средњим школама у земљи у циљу превенције ширења евентуалне инфекције.

Одложити путовања

Влада Србије позива грађане Србије који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивном трансмисијом коронавируса, а планирају долазак у земљу за предстојеће ускршње празнике, да путовање одложе.

Такође, апелује се на грађане да приликом организације приватних догађаја као што су свадбе, крштења, и сличне манифестације са већим бројем људи, да ти догађаји буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове.

Грађани који имају симптоме које изазива корона вирус не треба да иду у домове здравља или болнице, већ би требало да се обрате дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

Важни телефони

За ближе информације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.РТС / Блиц

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.