Ивковић В. – Милинчић М. о садашњим догађањима

0
@IvkovichV – Ово што је Трамп јуче најавио је прилично револуционарно кад је у питању учешће приватних корпорација у функцији државе. Имаћемо Гугл, Волмарт, Таргет и масу других на које ће држава пребацити крупне задатке – наравно, за профит – у огромној операцији заустављања епидемије.
Оно за шта би се традиционално упрегле постојеће државне службе и намјенски формирале нове, за шта би се драстично проширила оперативност служби, бирократија и буџетска издвајања, Трампова влада је унајмила масивне структуре највећих корпорација.
Први пут, ја мислим, имамо стање партнерства државе и приватног сектора у ванредним ситуацијама. То је простор који корпорације, кад га једном заузму, неће лако вратити у државне надлежности, посебно ако се њихова оперативност покаже ефикаснијом, што је готово загарантовано.
Ово није било каква ванредна ситуација нити се ради о било каквој држави. Сјећам се 11. септембра; стање трајуће панике није било ни приближно као ових дана, нити је од толицне муве направљен толики међед, за здравље ко зна чије бабе.
Масивне корпорације су одувијек биле у симбиози са америчком државом. И прије неолиберализма. А у неолиберализму, крупни капитал је по правилу на државној сиси, иако неолиберали тврде потпуно супротно, али не знам за преседан да држава пребаци своје надлежности на корпорације.
То је једино случај у намјенској, тј. ратној индустрији, усљед чега се развио озлоглашени војно-индустријски комплекс. Ово јуче, међутим, озваничава системско мијешање државних и приватних надлежности; држава такорећи крунише наднационални капитал за савладара.
Да ли је то био негдје нечији план или је само добра несрећа добро искориштена, не знам. Али знам да ће тријажу заражених короном вршити алгоритми Гугла, а не државне здравствене службе и да ће се тестирање вршити на паркинзима Волмарта.
У вријеме кад масивне корпорације путем запошљавања великог вишка радника већ врше државну функцију социјалног програма и кад држава заузврат финансијски помаже пропале корпорације, ово крунисање је, рекло би се, природан развој догађаја.
@milinkomilincic – Све је то део олигархијског система. Светом већ добрим делом управљају глобалне корпорације било да је реч о Ексону или Газпрому. Свуда је та прича иста. Још се крију иза преваре зване демократија јер знају да људи још нису спремни да прихвате мање више чињенично стање које већ постоји. Мења се систем односа у свету и то на начин на који нико не може да претпостави јер сам појам моћи и силе онакву какву је ми знамо више не постоји. Овај вирус ти је најбољи пример за то. Мали вирус бацио је на колена најмоћније земље света. За мање од два месеца.
Није проблем у великим корпорацијама или чињеници да ће Гуглови алгоритми радити анализе оболелих и да ће на Валмартовом паркингу бити тестирања. Држава нити има алгоритам као Гугл нити могућност логистике и диструбуције какву има Волмарт. Ту је опет она прича о промени саме моћи, јер држава која је постала синином за дубоко бирократизован и веома често неефикасан апарат који је веома често огрезао у корупцији не може ни на један начин да се носи са корпоративном организацијом, јер држава данас је држава са краја 19. века а Гугл развија квантну технологију и у развој улаже више од државе. Не умире држава зато што је неко плански уништава, мада има и тога. Држава умире због неспособности и глупости.
@IvkovichV – Коме је боље, рудару који ради за лажне паре код Рокфелера, цркава и нема ниђе ништа јер све врати газди, али може прећи у други рудник, или црнцу на плантажи риже који нема ништа, ни слободу, али су му стан, храна и одјећа загарантовани, све док не покуша побјећи?
@milinkomilincic – То стоји али неизбежна је та промена. Мени се чини да су Руси и Кинези то најбоље схватили и рецимо поједини делови америчког корпоративног света. Мала и добро организована група људи са неограниченим финансијама оставила је иза себе најмоћније земље света.
@IvkovichV – Зато што су корпорације достигле масивност, комплексност и организованост својствене државама, баш путем те симбиозе.
@milinkomilincic – Глобалне корпорације су данас веће и моћније од већине држава у свету. Не заборави да те глобалне корпорације немају само Амери, Енглези и Запад. Много је и то још моћнијих глобалних корпорација у свету и то у Азији и неке у Русији. Запад иначе каска за тим догађајима а и касни дебело за технолошким развојем који се дешава у Азији. Кинези годишње имају више патената наго Амери и Европљани заједно. Није далеко ни време када ће ти патенти бити много квалитетнији од онога што су рецимо данас. Бретон Вудс је одавно мртав као што одумире и улога нафтног $ и западне државе ослањањем на моћ својих корпорација покушавају ту технолошку разлику која већ постоји да достигну али мрка капа. Отуда и ови трговински и валутни ратови. То су све процеси усмерени на успоравање оног што је неизбежно. У том контексту треба посматрати и овај вирус који мени лично личи на некакав вид глобалне вежбе и припреме за оно што тек долази.

@IvkovichV – Шта мислиш да долази?

@milinkomilincic – Права пандемија.
извор: Твитер @IvkovichV и @milinkomilincic

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *