„Морамо бити спремни и на употребу војске и на ванредно стање – школе ће вероватно бити затворене“

Никола Селаковић (Фото: Screenshot/B92)

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио је да морамо да будемо спремни и на употребу војске у цивилне сврхе и на ванредно стање.

„Свакако треба да будемо спремни да нас не изненади било која одлука, да ли ће бити реч о ванредном стању или о употреби војске у цивилне сврхе“, нагласио је Селаковић и додао да ће вероватно и школе бити затворене.

Kако је казао, циљ је да се предупреди ситуација и да нас не изненади, те да је на првом месту битно да се не сеје страх, како би се избегле тешке последице по здравље људи, као и губитак живота људи.

Селаковић је за ТВ Прва рекао да ће се Вучић састати са директорима управе царине, контроле летења, граничних управа, жандармерије, директорком Фонда за здраствену заштиту, граничне полиције, зандармерије, а након тога одржати здружени састанак са обва кризна штаба, једним за здраствена питања везана корона вирусом и другим за економске последице на коме ће се усвојити нове одлуке.Kако је рекао на том састанку поред председника Републике, присуствоваће и премијерка Ана Брнабић, председница Скупштине Маја Гојковић, као и први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је нагласио да Србија ради да не би дошло до ситуације какве су забележане у Италији, Сспанији и другим земаљама у Европи и свету.

„Србија мора да покаже озбиљност и апсолутну спремност“, казао је Селаковић.

Kада је реч о увођењу ванредног стања Селаковић каже да је реч о ригорознијим мерама и дисциплини становништва које је најавио и председник јуће.

„То значи забрану јавних окупљања, окупљања на јавном простору, отказивање свих врста спортских догађаја, а у том случају вероватно ћемо имати прилику да видимо и војску, која ће регулисати забрану кретања“, објашњава Селаковић.

Kако каже, уколико се уведе ванредно стање свакако да ће бити издата прецизна упутства, као и време трајања тих мера, које ће зависити пре свега од ширења короне вируса, а, како је додао, то ће зависити и од става струке.

„Не треба много да се импровизује. Нема простора за страх и панику. У Србији је има довољно количине и хране, и лекова, и дезинфекционих средстава.

Заустављен је и извоз неких производа како бисмо се изборили са овим, али пре свега, свако мора личним примером да покаже да се придржава усвојених мера“, казао је Селаковић.На питање да ли то значи да ће бити затворене и школе, Селаковић каже да би вероватно то била једна од мера, уз напомену да се сачека шта ће председник да саопшти након састанака кризних штабова.

Такође, подсетио је да је председник у сталној комунукацији са генералним конзулатом у Милану, једним од најпогођенијих региона у Италији корона вирусом и додао да је битно да се свака усвојена мера у Србији спроводи пажљиво, јер ово нема везе са дневном политиком и да је реч о заштити здравља грађана.

„Kада је најтеже, наш народ има изреку „боже здравља“, а сада сви ми око здравља треба да се ујединимо, да будемо солидарни, да мислимо на нашим најстаријима, родитељима, да помогнемо бабама и дедама јер ако будемо заједно лакше ћемо се изборити са овим“, казао је Селаковић.

Kада је реч о усвајању нових мера, Селаковић је додао да Устав Републике Србије у члану 200 прописује процедуру усвајања ванредених мера у случају када Народна супштина не може да заседа, те да ће таква процедура бити слеђена и ако дође до тога данас.

„Најважније је да грађани имају поверење у своју државу и да прате упутства и да знају да ће ово прочи. Ако будемо озбиљни и одговорни и солидарни, изборићемо се“, закључио је Селаковић.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.