Амерички научници тврде да имају решење за лечење коронавируса

0
(Фото: Фото: Depositphoto)

Амерички научници су предложили да се у лечењу новог коронавируса искористе антитела из крви оних пацијената који су већ били заражени КОВИД-19 и успешно се излечили, резултат је истраживања објављеног у листу „The Journal of Clinical Investigation”.

Метод се заснива на серуму који садржи вирусна антитела добијена из крви пацијената, који су се већ излечили од новог коронавируса.

Према мишљењу научника, овај метод имунотерапије се може увести врло брзо, без чекања на развој толико очекиване вакцине.

„Развој ове варијанте не захтева истраживања нити развој. Он се може применити већ за неколико недеља, с обзиром на то да се заснива на стандардној пракси коришћења банке крви”, закључак је једног од аутора истраживања, имунолога Артура Касадевала.Такозвани метод пасивне терапије антителима о ком пишу аутори истраживања – научници-медицински стручњаци из Школе за јавно здравље при Универзитету „Џонса Хопкинса” у Балтимору, био је развијен још 1890-их година и имао је широку примену у 20. веку када се користио у борби против морбила, дечије парализе, заушки и грипа.

Истраживачи сматрају да овај метод помаже и данас.

Привремена заштита од коронавируса
Овај серум није комплетна вакцина и не може 100-процентно да заштити од заразе, али ће њено увођење обезбедити привремену заштиту, омогућити успорено ширење вируса SARS-CoV-2 и, самим тим, добиће се на времену за стварање комплетне вакцине, сматрају научници.

Према статистичким подацима Универзитета „Џонса Хопкинса”, тренутно је већ више од 77.000 људи излечено од КОВИД-19, а у њиховој крви ће се током неколико месеци, па можда чак и година сачувати антитела за овај патоген.

Према речима научника, за почетак лечења је потребно да они који су оздравили од коронавируса дају своју крв одмах након потврде о потпуном излечењу. У тој фази серум крви садржаће максималну количину природних антитела потребних за борбу против вируса SARS-CoV-2.

Серум се може искористити за људе из ризичне групе – неинфициране чланове породице инфицираног пацијента или за јачање имунитета медицинских радника, који се налазе у зони деловања патогена.

Научници истичу да је сличан приступ већ био испробан као једно од средстава екстерног одговора у случају два претходна типа коронавируса — SARS1 (атипична пнеумонија) и MERS (блискоисточног респираторног синдрома). Такође, постоје и непотврђене информације да се слична терапија већ примењује у Кини.

Истовремено, у чланку се наводи да једна велика јапанска фармацеутска компанија разматра могућност развоја препарата на основу антитела у циљу привремене превенције короноваруса.Пандемија коронавируса

Подсетимо, Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог коронавируса КОВИД-19 за пандемију.

У више од 140 земаља света до сада је заражено више од 169 хиљада људи, око 77 хиљада је оздравило, а преко 6.500 особа је умрло.

У Европи је на првом месту по броју заражених Италија: тамо је регистровано више од 24.000 заражених, док је 1.809 особа умрло.

Пратите све најновије информације о ванредном стању на ВасељенскојПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.