Европска унија ограничила извоз медицинске опреме у државе које нису чланице

0
самит еу, унија

самит еу (Фото: Shutterstock)

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је синоћ да је ЕУ ограничила извоз медицинске опреме у државе ван ЕУ и истакла да је извоз дозвољен само уз изричито одобрење влада држава чланица.

Она је на свом Твитер налогу навела да медицинска опрема за заштиту од коронавируса може да се извози у земље које нису чланице ЕУ само уз изричиту сагласност влада држава чланица ЕУ, преноси Н1.

Kако је рекла, ЕУ дејствује на три нивоа: прво ради се са индустријом како би наставила са радом, друго ради се на томе да се задржи унутар Европе потребна опрема и због чега је данас усвојена шему овлашћења за извоз за заштитну опрему.




“То значи да ова медицинска опрема може да се извози у државе које нису чланице ЕУ само са изричитим одобрењем влада земља чланица Уније. Ово је нешто што смо морали да урадимо због заштите нашег здравственог система”, објаснила је председница ЕK.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Трећи ниво подразумева солидарност између земаља чланица када је реч о дељењу и коришћењу медицинске опреме унутар ЕУ.

Председник Србије је поводом одлуке Европске комисије синоћ изјавио да се због тога обратио Kини од које је затражио помоћ њених стручњака. Србија је од Kине набавила пет милиона маски, а у току је и поступак набавке респиратора из те земље.

Том приликом, Вучић је подругљиво прокоментарисао “европску солидарност”. Сада знамо и зашто.



Недељник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *