Користе корона вирус и праве странцима камп у српском делу ФбиХ: Мигранти иду у село Липа!

0
(Фото: Аваз)

Иако су била очекивања да се мигрантски камп неће правити у српском селу Липа код Бихаћа, јер су се побунили Срби који живе у Федерацији БиХ, власти Бихаћа ипак најављују изградњу кампа. Почели су припремни радови на уређењу локалитета Липа, између Бихаћа и Босанског Петровца, где би требало да се налази нови прихватни центар за мигранте у Унско-санском кантону. Ову информацију су потврдили премијер УСК Мустафа Ружнић и градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

– Активности су кренуле, али морам истаћи да причати о вирусу корона и ограничавању кретања становника у ситуацији када свакодневно пристижу мигранти, којих сада има преко 5.000 само на подручју Бихаћа, од чега њих 2.000 без икаквог смештаја, једноставно није озбиљно – истакао је Фазлић.
Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, упутио је, због оваквог деловања Општине Бихаћ, отворено писмо странама и потписницама Општег оквирног споразума о миру у БиХ у којем упозорава да Влада Унско-санског кантона крши и Дејтонски мировни споразум и права Срба који живе на подручју тог кантона.

– Влада УСК је злоупотребила тренутну ситуацију глобалне пандемије вируса корона и опште нестабилности и окренутости институција ка заустављању ширења заразе. Влада УСК крши Дејтонски мировни споразум тако што избеглице из Африке и Азије смешта у бихаћко село Липа, из којег су прогнани Срби и где није имплементиран Анекс седам Дејтонског мировног споразума – каже Радановић.

СРБИ

ПРЕМА Радановићевим речима, Влада УСК и град Бихаћ увелико граде мигрантски камп у пре рата српском селу Липа, које је окружено српским селима Теочак, Дубовско, Горјевац, Горња Суваја и Крњеуша. Он поручује да ће се Срби борити да се камп не изгради на локалитету Липа и да очекује подршку институција РС.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.