Зоран Миливојевић: Шта доноси живот у изолацији

0
Зоран Миливојевић (Фото: Принтскрипт)

Психотерапеут Зоран Миливојевић рекао је да околности изолације и самоизолације представљају новину у животима људи, те да је неопходно време за навикавање на такве услове живота, а да у међувремену може доћи до испољавања различитих осећања.

„Људи су навикли на одређену зону сигурности, уобичајени свакодневни, животни ритам. Међутим, када су у изолацији, осећају се као да су у затвору. То у њима буди страх, али и досаду, па могу да буду и исфрустрирани“, рекао је Миливојевић гостујући на ТВ Пинк.

На питање како би у изолацији могли да изгледају породични односи, Миливојевић је рекао да би, упркос могућим фрустрацијама, требало акцентовати позитивне ствари у породичном животу.

„Неко ко је навикао да се дружи, сада ће му представљати проблем да више времена проводи са породицом. Али када је породица на окупу и проводи више времена заједно, као сада у изолацији, то време треба искористити за јачање емотивних веза“, рекао је Миливојевић.

Он је додао и да људи који су навикли на социјалне контакте, у изолацији свакако треба да искористе могућности технологија (друштвене мреже) или да ураде нешто слично попут Италијана који су певали са балкона и тако остварили неку врсту социјалног контакта и прекратили време у изолацији.

Говорећи о односу деце са родитељима у условима изолације, Миливојевић је истакао да су деца “жртва” овакве ситуације и да би родитељи то требало да имају у виду.

“Родитељи су сада у позицији да морају да преузму оне улоге које су раније делегирали другима, васпитачима, учитељима, наставницима”, рекао је Миливојевић.Недељник

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.