Зашто данас Патријарх Иринеј није на свом трону у Пећи? (ВИДЕО)

0

Дугогодишња стална сарадница недељника НИН Драгана Николетић, била је гост новог издања емисије „Проментеј“ ТВ продукције Хелм Цаст. Разговарано је о томе колико се и како српска власт бори за сакралне споменике на Косову и Метохији. Посебно јер је пракса Унеска, уз изузетак јерменских светиња у Ирану, да културна добра не дефинише према културно-историјској припадности, већ према држави на чијој се територији налазе.

Од „више од 1.300“ сакралних и других објеката српске баштине на простору Косова и Метохије, каквом цифром баратају у јавности министар културе Владан Вукосављевић и Канцеларија за КиМ наше Владе, Републички завод за заштиту споменика културе препознаје 458 непокретних културних добара. Од њих је 60 од изузетног значаја за Републику Србију, а само четири на листи Унеска, са назнаком „у опасности“. Кад би досло до евентуалне поделе српски део би обухватио само Соколицу, а најважније на Метохији, Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Призен, Грачаница…остају у непријатељском окружењу.

– Мрежа православних храмова на Метохији гушћа него на Тибету

Разговарано је и о спрези цркве и власти и на који начин се она испољава, и да ли и зашто, прошлим и садашњим властима Косово служи само за манипулацију. Зашто црква не плаћа порез и какве то везе има са изјавом патријарха Иринеја пре неколико година. Шта желе Срби на Косову и шта се спекулише као један од нових могућих потеза Албанаца. Било је речи и о све чешћим говоркањима о Амфилохију као црногорском патријарху, као и о упису имовине српске православне цркве у Црној Гори и да ли постоји вероватноћа од сукоба.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.