Паушалци привремено одјављују радње

0
(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

редседник Србије Александар Вучић замолио је власнике приватних фирми да се суздрже у наредна два месеца и да не отпуштају раднике. Обећао је да ће држава помоћи предузећима која докажу да је њихово пословање угрожено вирусом корона тако што ће надоместити део плата за запослене.

Синиша Мали, министар финансија, пре неколико дана је најавио нови сет мера, у зависности од тога како се буде развијала ситуација. Он је покушао да умири јавност, рекавши да је Србија потпуно ликвидна и има новца да преброди кризу. На рачуну буџета налази се 212 милијарди динара.

Међутим, привреда изгледа да не може да чека. Предузетници који раде сами за своју плату, попут фризера, козметичара, кројача, таксиста, програмера, власника ресторана и самосталних трговинских радњи почели су привремено да затварају фирме. У Агенцији за привредне регистре су 502 паушалца тражила да замрзну статус како не би морали да плаћају обавезе. Током епидемије фризери и козметичари немају готово никакве приходе, пошто им је посебним одлукама у појединим градовима већ забрањен рад. У сваком случају, очекује се да ће наредних дана број оних који привремено гасе фирме, првенствено занатлија, бити знатно већи. Паушалци имају могућност да на одређено или неодређено време прекину обављање делатности, то јест да замрзну пословање. Привремено затварање ће помоћи да се не гомилају трошкови према држави, али намеће се много важније питање – како ће ови људи без месечних примања прегурати кризу.

Паушалци, којих је у Србији 271.058, у редовним околностима привремено одјављују радње ради коришћења годишњег одмора, боловања, у случају проблема у пословању…Према оцени Драгољуба Рајића, из Мреже за пословну подршку, математика је јасна. Велика предузећа могу да преживе јер имају резерве и могу да их повуку из матичних фирми.

– Ако се буде чекало два месеца, биће проблем и све више њих ће замрзавати пословање и одјављивати радње. Дојче банка је објавила анализу према којој ће ово бити највећа криза после 1930. У Европи је пад тражње између 15 и 30 одсто, док је за време кризе 2008. у просеку био 20 одсто. У Кини је пад целокупне индустрије 37,91 одсто. Опоравак од ове кризе неће бити лак и зато све земље припремају велике новчане износе помоћи који се мере стотинама милијарди евра. Уз то иду и пореске олакшице – каже Рајић и додаје да би наша држава требало то да следи.

Према његовом мишљењу, предлог Америчке привредне коморе, упућен Влади Србије за очување запослености и бржи опоравак након кризе, јесте добар и нови сет мера би требало да иде у том правцу.

Ово удружење предлаже смањивање пореза и доприноса у случају одсуства са рада до 30 дана због вируса корона. Потом ослобађање од пореза и доприноса за време прекида рада. Затим, како би се обезбедила ликвидност компанија, предлажу умањење у износу од 50 одсто на аконтацију пореза на добит за 2020. годину за правна лица и предузетнике уз плаћање према годишњем обрачуну следеће године.– Привремено затварање ће помоћи да се не гомилају трошкови према држави, али намеће се много важније питање, а то је како ће ови људи, без месечних примања, пребродити новонасталу кризу – наведено је у саопштењу Америчке привредне коморе.

И НАЛЕД је такође упутио влади предлоге као што су привремено смањење пореза и доприноса на зараде или њихово одложено плаћање за мали бизнис и најосетљивије секторе. Потом, обезбеђивање јефтиних кредита за привреду уз подршку државе, као и исплата једнократне новчане помоћи угроженим компанијама и грађанима који остану без посла.

Из НАЛЕД-а предлажу увођење продуженог породиљског боловања и ваучера за ангажовање помоћи за чување деце како би запослени родитељи лакше пребродили затварање школа. На списку мера је ослобађање од пореза и доприноса у првој години пословања за предузетнике паушалце како би се подстакло самозапошљавање. Али и успостављање фонда за финансијску подршку градовима и општинама највише погођеним епидемијом.

Од мера које су до сада предузете јесу пауза у отплати кредита од 90 дана за привреду и грађане. Народна банка Србије је снизила референтну каматну стопу како би помогла привреду, што омогућава јефтине кредите. Влада Србије је донела уредбу која налаже послодавцима да омогуће запосленима да раде од куће и да за то добију пуну зараду.Маријана Авакумовић / Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.