Насловна Занимљивости И интернет мора да „преживи” коронавирус

И интернет мора да „преживи” коронавирус

0
(Фото Пиксабеј)

Увођење ванредних мера које су многе компаније усмериле на рад од куће, али и школовање на даљину, па и енормно повећање употребе сервиса за стриминг и онлајн игрице широм света изазвали су до сада незабележен притисак на капацитете интернета. У већини земаља провајдери су позвали кориснике на рационално понашање како не би дошло до колапса овог система. Европска комисија и Европско регулаторно тело за електронске комуникације саопштили су да мора да се уложи колективни напор како би цео систем успео да се одржи без обзира на незабележен интернет саобраћај.

Најпре „Нетфликс”, а онда и „Јутјуб” одмах су реаговали на апеле и смањили квалитет својих видео-записа, а друштвене мреже „Фејсбук” и „Инстрагам” су јуче привремено смањиле брзине протока видео-садржаја како би се, наводе, избегло загушење интернета у Европи.

Како за „Политику” кажу у „Теленору”, ова мрежа је стабилна иако из дана у дан проток гласовног и интернет саобраћаја достиже нови максимум. Како објашњавају, капацитети се константно проширују да би ова мрежа била доступна и функционална у сваком тренутку за приватне и пословне кориснике, али и све службе које раде у овим ванредним околностима.
– Корисницима саветујемо да скидају само неопходна документа, а остале у време мање опште потрошње интернета, од поноћи до девет часова. Када шаљу и размењују документа, пожељно је користити онлајн алате предвиђене за то, уместо да се шаљу у прилогу мејла. Игрице или видео стрим требало би користити у време када је мања потрошња интернета, наводе из „Теленора”.

Из Ратела кажу да оператори електронских комуникација чине све да обезбеде нормално функционисање фиксних и мобилних комуникационих мрежа и да обезбеде потребне капацитете у овом периоду. Осим њих, додају, и корисници својим понашањем на мрежи могу да помогну да се евентуална преоптерећења мрежних капацитета избегну и последице ублаже.

– Препорука је да се током радног времена, када је интензиван рад од куће, смањи коришћење апликација и услуга који захтевају велике протоке, као што је видео-стриминг. Такође је потребно избегавати слање већих докумената у прилозима мејлова (боље је наводити линкове ка истим ако је могуће), избегавати онлајн игрице у овом периоду и све друге апликације које захтевају велики проток података. Такође је од изузетне важности да интернет буде доступан што већем броју корисника и зато је потребно одговорно поступање свих, кажу у Рателу. И у „Сат-тракту”, компанији која услуге кабловске телевизије, фиксне телефоније и интернета пружа на већем делу територије Војводине, кажу да је мрежа стабилна иако је проток интернета и телефонског саобраћаја повећан у условима изолације.
– Чинимо све да дистрибутивну мрежу одржимо стабилном. Корисницима којима је интернет неопходан за обављање посла препоручујемо рационализацију, скидање само неопходних докумената и коришћење онлајн алата за размену докумената. Отворили смо и СОС телефон за помоћ нашим старијим корисницима, не само за доставу рачуна него и потребних намирница које сами не могу да набаве – кажу за „Политику” у овој компанији.

Опрез – малициозне апликације

Национални центар за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима упозорава да се појавио велики број фишинг и рансомвер кампања на интернету, али и малициозних апликација намењених мобилним уређајима. Поред кампања које стижу на имејл-адресе корисника, примећене су и оне које могу стићи као СМС поруке или позиви на мобилне уређаје корисника. У наведеним порукама се најчешће помињу информације које се тичу ковида 19, али има и оних другачијег садржаја јер су корисници тренутно усмерени на комуникацију путем интернета и мобилних уређаја.

– Уколико добију овакве поруке или позиве, у којима се од њих захтева унос личних података попут корисничког имена и лозинке, матичног броја, броја текућег рачуна, броја платне картице и одговарајућег ПИН-а, потребно је бити опрезан како не би дошло до злоупотребе података.Јелица Антељ / Политика

Нема коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.