БОРБА ЗА ПРЕЖИВЉАВАЊЕ: Биће покољ кад прође корона!

0

Ситуација у Сједињеним Америчким Државама све је гора, већ је 68.489 заражених, а грађани као помахнитали купују оружје и муницију због страха од потенцијалних социјалних немира када епидемија прође.

Лери Хајат, власник “Хајат ганса”, једног од највећих ланаца за продају оружја у САД, рекао је да су ове сцене незапамћене.

– Људи осећају потребу да заштите себе и своје породице. Ово је други пут за 61 годину пословања да видимо овако нешто – истакао је Хајат.

Јуришне пушке на цени

Власници радњи и у Флориди никада нису видели овакав пораст продаје оружја, који није био тако интензиван ни након терористичких напада на Куле близнакиње у Њујорку 11. септембра, ни масовних пуцњава, чак ни када су урагани претили да ће сравнити јужну Флориду, пише Мајами хералд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




– Наша продаја је повећана 80 одсто, уз огроман пораст купаца који су први пут одлучили да се наоружају, плаше се пораста броја преступника, незапослености, несташица – рекао је Алек Еленберг, менаџер Чарлијеве продавнице оружја.

Његова логика је, како каже, ако не можете да браните кућу и породицу, за шта сте онда добри.

Скоро и да не постоји потражња за ловачким пушкама. Уместо тога, како каже, људи се одлучују за пиштоље, а постоји велика тражња за полуаутоматске јуришне пушке, попут АР-15.

– Финансијски крах, пандемија, криминал, политика… Убаците све то у једначину и добијете једну велику збрку – објаснио је Хајат.

Велики онлајн дилер муниције Ammo. com саопштио је да је од краја фебруара до марта драматично порасла продаја 68 одсто у односу на период пре тога.

Прочитајте још:  Интелигенција Запада распаљује мржњу према белцима

Продаја је посебно скочила у Северној Каролини и Џорџији, и то 179 и 169 одсто, а слично је и у Пенсилванији, Тексасу, Илиноју, Њујорку и у Флориди.

Никад доста оружја

Сједињене Државе су земља са највећим бројем комада оружја по глави становника на свету, 40 одсто Американаца наводи да поседује пиштољ или живи у домаћинству у коме постоји оружје. Упркос томе, забринутост због убрзаног ширења вируса изазива скок у продаји и према продавцима и подацима Агенција за праћење оружја, као што је ФБИ национални систем.




Продавац оружја на другом делу града Џорџ Корбато сматра да људи претерују, баш као и када су покуповали све и направили несташицу тоалет-парира.

– Верујете ли да је вирус баш толико апокалиптичан – питао је он.

Њујорк као епицентар
Савезна држава Њујорк постала је жариште епидемије вируса корона, а сам град Њујорк њен епицентар.

У том граду регистрована је петина од укупног броја заражених у земљи и вирус се у њој шири пет пута брже.

Један од хиљаду Њујорчана већ је заражен, што значи да се вирус шири брже него у Италији и Ирану.

Усред кризе амерички председник Трамп је провео значајан период времена поредећи вирус са грипом, успут говорећи људима да их очекује назад на пословима.




Кесе за ђубре уместо заштитне опреме
Због недостатка заштитне опреме у једној болници на Менхетну у Њујорку медицинске сестре су принуђене да носе кесе за ђубре.

На фотографији која се врло брзо проширила друштвеним мрежама виде се три медицинске сестре у болници Маунт Синај Вест које позирају у ходнику болнице обучене у велике црне пластичне кесе за ђубре прекројене у заштитне хаљине и једна од њих како држи кутију са тим кесама, пише Њујорк пост.

Прочитајте још:  Министарство одбране: Америка покренула ментални рат против Русије

У међувремену, особље болнице која се налази недалеко од Колумбовог круга у центру Менхетна, сматра да је недостатак заштитне опреме кривац за смрт једног њиховог колеге, код кога је нови коронавирус дијагностикован пре две недеље.

– Болница га је убила и требало би да сноси одговорност за то – рекла је једна од медицинских сестара.

Друга сестра рекла је да проблеми са недостатком опреме нису нови и да трају већ годину дана, због чега је особље често било приморано да крије личне залихе.



Српски телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *