Домаћинства у Србији потрошила две милијарде динара на залихе

0

Домаћинства у Србији су за непуне три недеље потрошила две милијарде динара на стварање залиха у страху од ширења епидемије корона вируса, саопштила је компанија ГфK која се бави истраживањем тржишта, пренео је портал Агросмарт.

Због раста потрошње од 20 одсто своје тржишно учешће највише су увећали велики трговински ланци, док је удео малих радњи опао.

У Србији се за време пандемије највише купује брашно, шећер и тоалет папир, а најбројнији купци су махом старија домаћинства, наведено је на порталу.

На листи најтраженијих производа у протекле три недеље нашли су се и смрзнуто поврће, конзервирана туњевина, јаја, тестенине, смрзнуто пециво и јестиво уље.

У истраживању је анализирано 32 милиона куповина обављених од 24. фебруара до 15. марта, када су домаћинства потрошила две милијарде динара.

Водећи трговински ланци у Србији повећали су своја тржишна учешћа у ове три недеље, уз раст потрошње домаћинстава од 20 одсто.

Kупци су највише новца трошили у хипермаркетима, дисконтним ланцима и супермаркетима.За то време мале локалне радње и пијаце нису забележиле значајнији пораст, тако да је њихово тржишно учешће опало.

Истраживање ГфK-а је показало и да се учешће артикала купљених на промоцији умањило.

Такође млађа домаћинства и она са већом куповном моћи нису прибегавала куповини залиха ни приближно онолико колико су то чинила старија домаћинства, као и она са мањом куповном моћи.

Kупци из Београда и Војводине су нешто више трошили на залихе него домаћинства у источној и јужној Србији.

Током анкетирања домаћинстава показало се да је 26 одсто њих рекло да је веома забринуто због епидемије корона вируса.Бета

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.