Северна Македонија званично ушла у НАТО

0

(Фото: EPA/ GEORGI LICOVSKI)

Северна Македонија званично је постала тридесета чланица НАТО-а, њена застава први пут ће бити подигнута у седишту Алијансе 30. марта, саопштио је државни секретар САД Мајк Помпео.

Према његовим речима, чланство Северне Македоније у НАТО-у представља доказ да су врата Алијансе отворене и за друге земље које желе да приступе овој организацији.

Он је такође рекао да ће САД увек поштовати повљеу НАТО-а по питању колективне одбране свих њених чланица.

Подсетимо, парламент Северне Македоније је 11. фебруара једногласно усвојио Закон о ратификацији Северноатлантског споразума.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Собрање Северне Македоније усвојило је са 114 гласова за Закон који има одложено дејство и ступиће на снагу када Шпанија ратификује протокол за чланство Северне Македоније у НАТО.

Непосредно пре гласања је председавајући парламента Талат Џафери подсетио да „пут до НАТО-а, који траје скоро три деценије, није био нимало лак“ и симболично честитао улазак у Северноатлантску алијансу.

„Пут Северне Македоније у НАТО започео је 1993. године, када је тадашњи сазив Собрања донео одлуку за улазак у чланство Алијансе. Потом је Собрање донело четири декларације подршке уласку земље у НАТО, чиме су различити сазиви парламента показали решеност за позиционирање државе у Алијанси“, рекао је тада Џафери.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *