У притвору 111 људи, због непоштовања забране кретања 438 пресуда: Преко “Скајпа” три године робије

0

Судови широм Србије почели су да изричу оштре затворске казне због кршења мера самоизолације.

Прва санкција “пала” је у Димитровграду, где је Основни суд осудио С. З. (38) из Ниша на три године затвора јер по повратку из иностранства није поштовао наредбу седења код куће.

Ово је максимална казна за кривично дело за које се окривљени терети – “непоступање по здравственим прописима у време епидемије”. Према речима судије и вршиоца функције председника Основног суда у Димитровграду Бранислава Лукића, окривљеном је такође продужен притвор.

То је уједно било и прво суђење за кршење мере самоизолације које је одржано путем “Скајпа” – видео- везом између суда у Димитровграду, где су се налазили тужилац и бранилац и притворске јединице у Пироту, где је био окривљени.

И суд у Пожаревцу изрекао је две казне због кршења мере обавезне самоизолације – једну на две, а другу на 2,5 године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Према подацима Министарства правде, у три затворска карантина у Вршцу, Пожаревцу и Пироту притворено је 111 људи због кршења самоизолације.

И прекршајни судови наставили су да изричу казне због кршења полицијског часа и забране кретања. Од 21. до 26. марта судови у земљи донели су 438 пресуда због кршења мера забране и ограничења кретања у време полицијског часа, старијима од 65 година, и у парковима. Само у четвртак је изречено 114 пресуда и наплаћено 5,89 милиона динара казни. Највећу појединачну казну “разрезао је” Прекршајни суд у Пожаревцу, од 100.000 динара. У Београду је укупно изречено 785.000 динара глобе, у Новом Саду 765.000, а у Новом Пазару 450.000.

Прочитајте још:  Марија Алимпић: Не питајте зашто нисмо сви заједно! Једноставно, није нам исти циљ!

Група младих Футожана је прекршајно осуђена на новчане казне од 50.000 до 80.000 динара, јер су у ноћи између среде и четвртка затечени на обали Дунава између Футога и Бегеча, под видним дејством алкохола.

СВА СУЂЕЊА НА ДАЉИНУ

МИНИСТАРСТВО правде препоручило је да се суђења одвијају у посебним судницама, преко “Скајпа”, да би се осигурала безбедност окривљених и запослених у суду, и спречило ширење вируса. На тај начин судски процес може да се одвија без довођења окривљених из притворских јединица. Посебне суднице опремљене су видео-бимовима и лаптопима.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *