Да ли су масовна хапшења у Србији законита ? (Видео)

0

У Србији је ухапшено преко 300 особа због кршења карантина, изолације и полицијског часа. Међу ухапшенима има и доста пензионера, као и оних који су лишени слободе и пре изолације.

У ванредној емисији на програму Хелм Каста које се од увођења ванредног стања одржава сваке вечери од 21 сат у ком учествују уредници Правде, Васељенске и Сведока, говорили смо о масовним хапшењима Срба.

“Могућност да се на овај начин уведе ванредно стање постоји, међутим има једно друго питање, ја нисам имао могућност да видим документ на основу кога је донета одлука о увођењу ванредног стања, а то је условно речено документ који је предлог министра одбране упућен председнику државе у ком се врши анализа опасности по здравље и безбедност грађана. Мене као правника заиста брине чињеница да је пре ванредног стања суспендован парламент”, прокоментарисао је адвокат Драгослав Љубичановић колико је заиста уставна одлука о доношењу ванредног стања у Србији и свим осталим мерама које оно носи са собом, а које уједно са собом носи и питање уставности хапшења људи који су прекршили одређене мере.

Он је такође додао да га далеко више брине увођење могућности суђења преко скајпа, које је како наглаша потпуно незаконито:




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У ванредном стању заиста долази до сужавања права грађана, поставља се питање да ли се то ограничавање права не злоупотребљава. Односно иако се користе неке мере да ли могу да се спроведу на други начин, да ли би се ти људи разишли на основу неке опомене или је неки пензионер који није могао до потрепштина, лекова, намирница морао да се лиши слободе. Оно што заиста мислим да не може, то је ово што се сада појављује у медијима а то је могућност да се суди људима преко скајпа.То заиста не може и могу лично да тврдим да је то незаконито.”

Прочитајте још:  Братска љубав: Шиптарска полиција брани председника Специјалног суда од Шиптара

Он је још једном поновио да уколико држава није у могућности да обезбеди услове за суђење, онда не може ни да суди и пресуђује:

“Долазимо до претходног питања – ако не можемо да судимо, како онда можемо да лишавамо људе слободе?”

Поред адвоката Љубичановића, у емисији је о систему Србије и Кине говорио и Теша Тешановић, који се недавно вратио из Кине и који каже да је у Србији тоталитарнији систем државе него у Кини, која у већини градова није увела полицијски час, али су зато спроведене неке ефикасније мере.

Поред Теше Тешановића, гост је био и Видан Радојичић, брат Петра Радојичића, момка који је ухапшен на путу до куће у Љубовији а коме је одређен притвор до 30 дана.

О чему је све било речи у емисији погледајте на видео линку:

Емисију водили: Миодраг Станковић и Весна Веизовић

Васељенска



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *