Регистрација возила пензионера препуштена вољи нотара

(Фото: CC0 / Pixabay)

Поред тога што не смеју да излазе из својих домова, старији од 65 година не могу ни да продуже регистрацију својих аутомобила током ванредног стања.

Једини изузетак су они који су пре ванредног стања код нотара овластили неко друго лице да може тај посао да обави уместо њих.

Они који би пак желели да такве споразуме пред нотарима ураде током ванредног стања онемогућени су да излазе напоље а како Данас сазнаје нотари немају законску обавезу да дођу у домове старијих од 65 година како би се такав споразум сачинио. Да ли ће то учинити или не препуштено је њиховој одлуци.

– Реч је о директном удару на животе нас старијих грађана, јер аутомобиле чији смо власници не користимо само ми већ и млађи укућани, пре свега за снабдевање нас старијих за које власт тврди да жели да нас заштити. Kако млађи укућани да набављају намирнице и превезу старије у случају да морају хитно до лекара ако не могу да користе породични аутомобил – пита се један од сениора који је ових дана контактирао редакцију Данаса.

У Јавнобележничкој комори кажу да је током ванредног стања могућ излазак јавног бележника на терен само у случајевима нарочито хитних, оправданих околности, које се тичу обезбеђивања егзистенцијалних питања старијих од 65 година. У складу са тим, јавни бележник би могао да изађе на терен ако нађе да је такав захтев заиста оправдан и неодложан.У том случају неопходно је одговарајући образложени захтев поднети најближој канцеларији јавног бележника.

„Напомињемо да јавни бележник има обавезу да утврди оправданост и хитност захтева, и да, тек у том случају изађе на терен и овери пуномоћје за регистрацију возила“, кажу за Данас у Јавнобележничкој комори.

У МУП-у на питања Данаса нису одговорили.

Адвокат Бранко Павловић каже да је по истом принципу по коме је продужена важност неких других докумената исто то могло бити учињено када је реч о онима потребним за регистрацију возила.

– Верујем да с обзиром на околности у којима се налазимо прекршајни судови не би кажњавали грађане који би имали доказ да су контактирали нотаре како би добили пуномоћје а нису добили одговор од нотара да ли могу да изађу на терен да се оно сачини – каже Павловић.Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.