Најмање милион Европљана остало без посла због короне

0

(Фото: CC0 / Unsplash)

Према последњим подацима Европске конфедерације синдиката (ЕТУЦ), најмање милион људи у Европи је током последње две недеље марта остало без посла, пише Еуронеwс.

ЕТУЦ, која има 45 милиона чланова у 39 европских земаља, податке је добила од синдиката широм Европе. Подаци обухватају само раднике под уговором.

Генерални секретар ЕТУЦ, Лука Висентини каже да број компанија које нестаје са тржишта драматично расте.

“Хиљаде и хиљаде малих и средњих предузећа која су престала са радом се неће вратити на тржиште зато што умиру. А с друге стране можемо видети бар милион радника који су широм европских земаља остали без посла, јер немају аранжмане за скраћени рад или плаћено боловање”, рекао је Висентини.

Прави број, који укључује и раднике без уговора и фриленсере, могао би бити много већи. Висентини сматра да је могућ и вишеструк раст броја незапослених.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Можете ли да замислите шта ће се десити после Ускрса, ако ова ситуација не буде решена неким хитним мерама? Ризик је да ће се (број незапослених) повећати за три пута, или четири”, рекао је Висентини.

Прошле недеље је Међународна организација рада при УН објавила да би у целом свету без посла могло остати и до 36 милиона људи.

Синдикати траже од ЕУ да сачува радна места путем система за замену прихода, за шта је потребно 200 до 400 милиона евра.

Висентини сматра да би у другом случају за менаџмент кризе био скупљи: “Проблем је што нема довољно новца. Дакле, једини начин који омогућава да се системи који могу да се изборе са овом хитном ситуацијом је да ЕУ прикупи новац за финансирање европског система потпоре”.

Прочитајте још:  Масовни митинг у Сувејди у знак солидарности са подручјима катастрофе захтевајући укидање западне блокаде

Euronews

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *