ИСПОВЕСТ КАПЕТАНА ДРАГАНА: “Усташе су ме унапред осудиле, затвор у Лепоглави је нацистички логор!”

0

Капетан Драган Васиљковић (Фото: Јутјуб)

Драган Васиљковић познатији као Капетан Драган, пуштен је пре неколико дана из хрватског затвора Лепоглава, у којем је провео 13.5 година. Он је, у интервјуу за ТВ Хепи навео, између осталог да није било доказа да је било шта учинио, а да је ипак осуђен на толико година затвора.

– Осуђен сам и пре но што сам био ухапшен. Усташе су ме унапред осудиле – рекао је Капетан Драган.

Он је даље описао како је третиран најпре у затвору у Солину, где је провео 3 године.

– Интересатно је то, у Солину су сви, од управника затвора, преко шефа обезбеђења и тих куварица тамо, учинили све да ми боравак тамо буде што угоднији. Нашли су чак и речи утехе кад ми је умрла мајка. Нису никад кршили правила, али су их “савијали” колико су више могли да ми тај затвор што лакше прође – казао је он.

Ипак, како је навео, потпуно другачија слика дочекала га је у затвору у Лепоглави.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– То је нацистички логор. Имате жицу, керове… Затворенике буде на сваких сат времена. Тога више нигде у свету нема. Они терају човека старог 77, 78 година да направи 514 степеника да би добио храну, а не дозвољавају да му ико донесе – испричао је Васиљевић.

Он је истакао и да је, против свих могућих правила, у изолацији провео чак 11 месеци.

– Нема Хрвата који је био у изолацији 11 месеци, али ја јесам и то је несхватљиво. За најтежи прекршај вас могу држати 30 дана максимално. Ипак, нашли смо начине и систем како да комуницирам са људима иако сам био у изолацији, да добијам новине, телефон – открио је Капетан Драган.

Прочитајте још:  КАПЕТАН ДРАГАН ОТКРИО ТАЈНЕ ЧУВАНЕ 30 ГОДИНА! "Милошевић нас је издао!"

Вербални сукоби
На питање да ли је имао непријатних ситуација у затвору са осталим осуђеницима, одговара:

– Никад нисам имао ниједан непријатан сусрет са хртватским затвореницима, уживао сам тамо њихово поштовање више него управник затвора. Ословљавали су ме са “Ви”. Једини вербални сукоб је био са припадницима ЈНА, јер сам рекао да нема никаквих договора са усташама.

Дане је, како каже, проводио пишући.

– Писао сам, јако пуно сам писао, требало је то прошверцовати из затвора. Сакупљао сам доказе о нацистичким методама у затвору, досијее Срба који су били осуђени без икаквих доказа – рекао је.

Тренутно се налази у карантину, а како је поручио, прве особе које би волео да види после изолације су његови пријатељи.

– Бора Ђорђевић, Милан Лане Гутовић, Весна Југовић… ти људи су долазили у аустралијски затвор да ме посете, њих бих највише волео да видим и да загрлим кад изађем из карантина – поручио је Капетан Драган.

Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *