Прети ли Русији рецесија због пандемије и нафтне кризе?

(Фото: AP Photo / Richard Drew)

Центар за макроекономске анализе и краткорочне прогнозе (ЦМАКП) објавио је извештај о перспективама економске ситуације у Русији у контексту кризе због пандемије вируса корона и нафтне кризе, износећи предвиђање да Русију очекује двогодишња рецесија.

У анализи се наводи да се ситуација око пандемије и кризе на нафтним тржиштима одвија по „шок сценарију“ и да због тога неће бити могуће избећи рецесију и, као последица тога, пораст броја незапослених и пораст нивоа сиромаштва.

Аутори извештаја износе претпоставку да би, због комбинације тзв. карантинског шока, праћеног обуставом рада читавих сектора пословања, и драматичног пада прихода од нафте у Русији та криза могла да буде озбиљнија него у свету.

Према конструктивној варијанти, приоротети у привреди земље биће спречавање пораста стопе незапослености и подршка приходима становништва, инвестиционе активности, рубља и обуздавање инфлације.

У том случају пад БДП би се одржавао на нивоу између 2,3 и 2,5 одсто током ове године и између 0,5 и 0,8 одсто наредне године.

Без активне подршке државе рецесија би била још јача, па би тако пад БДП могао да буде од 3-3,3 одсто ове године, односно од 0,8-1 одсто следеће године.

Из Кремља је раније данас саопштено да се треба припремати за светску економску кризу, као и да продужетак нерадних дана у Русији представља велико оптерећење за привреду земље.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.