Аустријанци о корони у Србији: Тренутак за аутократу

0

фото: Instagram/buducnostsrbijeav

Економске последице пандемије могле би да пруже плодно тло популистима. Тако бар тврди колумниста бечког “Стандарда” Паул Лендваи у тексту од 7. априла.

Пандемија короне, пише Лендваи, не значи само глобалну здравствену кризу, вец́ и прекретницу у међународној политици и пословању. ЕУ, економски подељена између севера и југа и политички подељена између запада и истока, али и ампутирана од стране Брегзита, није у потпуности успела током кризе изазване коронавирусом.

Повратак граничне контроле и национална себична борба за маске и респираторе на светском тржишту потврђују алармантну тенденцију ка ренационализацији. Чак ни оптимисти из Брисела не говоре о “све ближем савезу”.



Губитак значења симболизира беспомоц́на председница Kомисије Урсула фон дер Лајен, која уместо недвосмислене критике Закона који појачава моћ Виктора Орбана и уклањања владавине закона у Пољској, користи успутне фразе о “новом Маршаловом плану за Европу”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лендваи у колумни преноси речи Мађара Золта Бајера који каже да је “Европска унија мртва” те да се радује “мађарском препороду”, а онда се окреће другим лидерима региона.

– Орбан слави Kину због испоруке маски као помагача који му је потребан, али не иде толико далеко као председник Србије Александар Вучиц́. Према извештајима из штампе, Вучић је постао миљеник јавности у Kини након што је пољубио кинеску заставу у Београду. Диктатор Си Ђинпинг, чији је режим у почетку ћутао о пандемији, фалсификовао је број жртава до данас и неумољиво је прогонио критичаре, може се прославити због свог наводног модела успеха у задржавању вируса и снабдевања маскама и вентилаторима за европске земље.

Прочитајте још:  Где Србин страда – Христос се роди!

– Економске последице пандемије, посебно масовна незапосленост и сиромаштво, заједно са недостатком транспарентности владе, могле би да пруже плодно тло популистима, закључује Лендваи.



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *