Пољопривредници се жале – граница затворена, а њиве на пола засејане

0

Пољопривредници из села Бадовинци у Мачви страхују да ће ове године имати велике губитке, јер не могу да дођу до својих имања са друге стране Дрине.

Гранични прелаз и Павловића мост су затворени, а то је је једини пут до њихових њива у Републици Српској, које припадају катастарској општини Бадовинци.

Око 600 домаћинстава у Бадовинцима с истим проблемом – пола имања са једне, пола са друге стране реке. Преко границе до њива у Семберију не могу, а припремљене оранице чекају да буду засејане, пшеница да је заштите.

“Био сам пре више од месец дана кад сам бацао прихрану сад више не знам али чујемо од људи да су траве удариле, да треба пшеница да се пропашће да се одвије од болести и инсеката”, брине Веселин Илијашевић из Бадовинаца.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Око 3.000 својих хектара Мачвани имају у Републици Српској. Поједина домаћинства обрађују и око 40 хектара преко границе. У пластеницима су засади кромпира и купуса.

“То је мој живот од тога живим и ја и жена и троје унучади, син, снаја, и шта сад ако је не пређем за три, четири дана оно ће да изгори све под најлонима, најлони су сад пали, ове врућине сад, не залива се, ја само могу да се шлогирам кад одем ништа друго”, жали се Теодор Жарић.

У Бадовинцима очекују помоћ надлежних
Да земља не остане необрађена, а уложено не пропадне, очекују помоћ и дозволе надлежних.

Александар Илијашевић, председник МЗ “Бадовинци”, каже да су послали захтев министарству пољопривреде и општини Богатић пре 15 дана и да још немају никакав одговор.

Прочитајте још:  Срби и Руси браћа заувек: Навијамо заједно за своје!

“Тражимо да се омогући људима да пређу да обраде своја имања да не би остала неурађена ове године”, апелује Илијашевић.



Спремни су, истичу Љуба и Миленко Вуловић, да примене сами све мере, од дезинфекције, ношења заштитне опреме, дезинфекције возила, само да на неки начин оду у њиве иначе ће хиљаду домаћинстава ће економски пропасти.

Сами ће, кажу, обезбедити и средства за дезинфекцију за тракторе и пољопривредне машине, ићи организовано у истом дану.

Шљунчани пут до њихових њива је одмах после граничног прелаза са друге стране моста у Семберији.

Док бројни камиони са робом свакодневно иду кроз Бадовинце ка Републици Српској, апелују – угасиће се њихова производња у фабрикама на отвореном.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *