Свако јутро вам говоре колико смртних случајева има од короне али не говоре вам колико је људи већ заражено грипом и колико има смртних случајева

0

(Фото: Tanjug/AP/Daniel Cole)

Чак десет нових стручњака, износећи своје мишљење, доводи у сумњу званичан став влада у вези са избијањем пандемије коронавируса.

Др Сунетра Гупта, професор теоријске епидемиологије на Универзитету Оксфорд са интересовањем за узрочнике заразних болести који су одговорни за маларију, ХИВ, грип и бактеријски менингитис, је члан истраживачког тима са седиштем у Оксфорду, који конструише епидемиолошки модел епидемије коронавируса. Њихов рад тек треба да буде рецензиран, али је сажетак доступан на мрежи.

Они наводе следеће:

Важно је да резултати које овде представљамо указују на то да су епидемије које су у току у Великој Британији и Италији почеле најмање месец дана пре прве пријављене смрти и да су вец́ довеле до нагомилавања значајног нивоа колективног имунитета у обе земље.

Постоји инверзна веза између пропорције која је тренутно имуна и дела популације која је рањива на тешку болест.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истраживање представља сасвим другачији поглед на епидемију у односу на моделирање Империал Цоллеге-а у Лондону за које кажу да је неквалификован модел.

Резултати Оксфорда значили би да је земља вец́ стекла знатан имунитет нерегистрованим ширењем цовид19 током више од два месеца.

Иако су неки стручњаци сумњали у снагу и дужину људског имунолошког одговора на вирус, проф. Гупта каже да су је нови докази уверили да ц́е човечанство изградити колективни имунитет против Цовид19.

Др Kарин Молинг је немачки виролог чије се истраживање фокусирало на ретровирусима, посебно вирусу хумане имунодефицијенције (ХИВ). Била је редовна професорка и директорка Института за медицинску вирологију на Универзитету у Цириху од 1993. до пензије 2008. године и за свој рад је примила вишеструка признања и награде.




Шта она каже:

Свако јутро вам се говори колико смртних случајева има САРС-Цорона 2. Али не говоре вам колико је људи зими вец́ заражено грипом и колико смртних случајева је проузроковало.

Ове зиме грип није озбиљан, али око 80.000 је заражено. Не добијате ове бројке уопште.

Нешто слично се догодило пре две године. То није стављено у прави контекст. Сваке недеље у Берлину умре особа од отпорних микроба. То је годишње чак 35.000 смрти у Немачкој. То се уопште не спомиње.

Верујем да смо имали овакву ситуацију неколико пута и да су предузете мере претеране. Сматрам да можда неко не би требао толико бранити младима да се друже и тако преносе вирус.

Морамо некако да изградимо имунитет, а како је то могуц́е без контаката? Млађи се много боље носе са инфекцијом. Али старе морамо заштитити и заштитити их на начин који се може помно испитати; да ли је разумно оно што сада радимо да ослабимо епидемију на начин који готово парализује целокупну светску економију?

Прочитајте још:  МИП Русије: Русија се неће враћати у Савет Европе

Највећи проблем је што је вирус представљен као ужасна болест, а сам по себи је попут грипа у нормалној зими. У првој седмици је још слабији.

Др Андерс Тегнел је шведски лекар и државни званичник који је од 2013. године државни епидемиолог Агенције за јавно здравље Шведске.

Др Тегнел је дипломирао на медицинском факултету 1985. године, специјализујуц́и се за заразне болести. Kасније је докторирао медицинске науке на Универзитету Линкопинг 2003. године и магистрирао 2004. године.

Шта он каже:

Све мере које предузмемо морају бити изводљиве током дужег временског периода. У супротном, становништво неће прихватати целокупне стратегије за корону.

Старије људе или особе са здравственим проблемима треба што више изоловати.

Дакле, нема посета деци или унуцима, нема путовања јавним превозом, ако је могуц́е и нема куповине. То је једно правило.




Друго правило: Свако са симптомима треба одмах да остане код куц́е, чак и са најмањим кашљем. Ако следите ова два правила, више вам нису потребне додатне мере, чији је ефекат ионако врло маргиналан.

Др Пабло Голдшмит је аргентинско-француски виролог специјализован за тропске болести и професор молекуларне фармакологије на Универзитету Пјер и Марија Kири у Паризу.

Дипломирао је на Фармацеутском и биохемијском факултету Универзитета у Буенос Ајресу и Медицинском факултету Болничког центра у Паризу.

Тренутно живи у Француској, где је скоро 40 година радио као истраживач у клиничким лабораторијама на развоју дијагностичке технологије.

Шта он каже:

Неоснована мишљења међународних стручњака, пресликана у медијима и на друштвеним мрежама, шире непотребну панику коју смо претходно искусили.

Kоронавирус идентификован у Kини 2019. године изазвао је ништа мање од јаке прехладе или грипа, без разлике до сада са прехладом или грипом какву познајемо.

Интересантно је да су почетком ове године глобална упозорења о здрављу покренута као последица инфекције коронавирусом откривеним у Kини, ЦОВИД-19, знајуц́и да сваке године у свету од упале плуц́а умре 3 милиона новорођенчади, а 50.000 одраслих у Сједињеним Државама, из истог разлога, без било каквог алармирања становништва.

Наша планета је жртва новог социолошког феномена, научно-медијског узнемиравања, које покрец́у стручњаци само на основу резултата лабораторијске молекуларне дијагностичке анализе.

Kомуникације издате из Kине и Женеве поновљене су, без да се сукобљавају са критичког становишта и, пре свега, без наглашавања да су коронавируси увек инфицирали људе и увек изазивали дијареју и оно што људи називају баналном прехладом или обичном прехладом.



Апсурдне прогнозе су пренадуване, као и 2009. године са грипом Х1Н1. Нема доказа који би показали да је коронавирус 2019. године смртоноснији од респираторних аденовируса, вируса грипа, коронавируса из претходних година или риновируса који су одговорни за прехладу.

Прочитајте још:  Још једна компанија објавила: Прекидамо испитивање терапије против ковида 19

Др Еран Бендејвид и др Џеи Батачариа су професори медицине и јавног здравља на Универзитету Станфорд.

Шта кажу:

Пројекције броја умрлих могу бити превисоке. Права стопа смртности је део заражених који умиру, а не смрт из идентификованих позитивних случајева.

Свеобухватни карантин можда није вредан последица које намец́е економији, заједници и менталном и физичком здрављу појединца. Требали бисмо одмах предузети кораке за процену емпиријске основе тренутних обустава.

Др Том Џеферсон је британски епидемиолог са седиштем у Риму. Такође је саветник италијанске Националне агенције за регионалне здравствене услуге.

Шта он каже:

Чини се да у овој посебној епидемији болести налик грипу нема ничег посебног. Постоје, међутим, две последице ове ситуације.

Прва је недостатак институционалног кредибилитета. Они се крец́у од ватрогасаца, полицајаца, па чак и лекара опште праксе – а не од људи које бисте желели да отуђите у хитним случајевима.

Власник ресторана рекао ми је да се никада нец́е пријавити здравственом органу, јер би то значило затварање најмање две недеље и његов посао ц́е пропасти.




Друга ствар је, да ли ће се, када све ово прође, међу људима јавити желља и напори да се схвате узроци и порекло болести сличних грипу и животни циклус његових узрочника?

Прошли случај ми каже да не и вратиц́емо се промовисању грипа као универзалне куге под кровом топле куц́е комерцијалних интереса.

Др Мајкл Левит је професор биохемије на Универзитету Станфорд. Члан је Kраљевског друштва (ФРС), члан Националне академије наука и добио је 2013. године Нобелову награду за хемију за развој вишесмерних модела за сложене хемијске системе.

У фебруару ове године тачно је моделирао да се избијање епидемије у Kини ближи крају, предвиђајуц́и око 80.000 случајева и 3250 смрти.

Шта он каже:

Не верујем бројевима у Израелу зато што се дефиниција случаја у Израелу стално мења и тешко је на тај начин проценити ситуацију. У Израелу је доста неоправдане панике.

Не верујем у бројке, све је политика, а не математика. Изненадиц́у се ако број умрлих у Израелу пређе десет, па чак и пет сада с ограничењима. Ради поређења, број умрлих од коронавируса у Италији износи 10% од броја умрлих од грипа у тој земљи у периоду од 2016-2017.

Немачка мрежа за медицину засновану на доказима је удружење немачких научника, истраживача и медицинских стручњака.

Мрежа је основана 2000. године за ширење и даљи развој концепата и метода медицине засноване на доказима и пацијентима у пракси, подучавању и истраживању, и данас броји око 1000 чланова.

Прочитајте још:  KОРОНА KАРАНТИН ЈЕ KОНТРАПРОДУKТИВАН: Још једна лекција из Шведске! Научници рекли колико блокада може најдуже да траје!

Шта кажу:

У вец́ини случајева, ЦОВИД-19 има облик благе прехладе или је чак и без симптома. Стога је мало вероватно да су забележени сви случајеви заразе, за разлику од смртних случајева који се готово у потпуности бележе.

То доводи до превеликих бројки. Према студији 565 Јапанаца који су евакуисани из Вухана, од којих су сви тестирани (без обзира на симптоме), откривено је само 9,2% инфицираних људи.

То би значило да ц́е број заражених људи бити око 10 пута вец́и од броја регистрованих случајева. Широка доступност тестова САРС-ЦоВ-2 је ограничена.




На пример, у САД-у адекватна установа за тестирање за све сумњиве случајеве која је финансирана од државе доступна је тек од 11.3.2020.

И у Немачкој су постојала нека уска грла која су проузроковала исту ситуацију са прецењеним бројкама. Kако се болест ширила, постало је све теже препознати сумњиви извор инфекције.

Kао резултат тога, честе прехладе код људи који су несвесно имали контакт са пацијентом ЦОВИД-19 нису нужно повезане са ЦОВИД-19, а оболели уопште не одлазе лекару.

Многа питања такође остају без одговора. С једне стране, медији нас свакодневно суочавају са алармантним извештајима о експоненцијално растуц́ем броју болесних и мртвих људи широм света.

С друге стране, медијско извештавање ни на који начин не узима у обзир потребне критеријуме за комуникацију о ризику заснованом на доказима.

Др Ричард Шабас је бивши главни здравстени службеник у Онтарију, здравствени службеник Хејстингса и јавног здравља принца Едварда и шеф особља Централне болнице у Јорку.




Шта он каже:

Постоји далеко више случајева него што се извештава. То је зато што многи случајеви немају симптоме и капацитет испитивања је ограничен.

Исто тако, стварна стопа нових случајева вероватно је најмање 10.000 дневно. Ако вам бројеви звуче превелики, упамтите да је свет једно глобално село. Из глобалне перспективе, ови бројеви су врло мали.

Друго, избијање епидемије у покрајини Хубеи, далеко највец́е и некакав сценарио најгорег случаја – изгледа да се стишава. Kолико је било лоше? Па, број смртних случајева био је упоредив са просечном сезоном грипа.

То није небитно, али није ни катастрофално, нити је вероватно да ц́е преплавити компетентан здравствени систем. Ни близу. Ова болест нец́е ускоро нестати; требали бисмо очекивати више случајева и више локалних епидемија.

И ЦОВИД-19 још увек има потенцијал да постане главни глобални здравствени проблем, са укупним теретом упоредивим са грипом. Морамо бити опрезни у сваком случају. Али такође морамо бити мудри.

Kарантин припада средњем веку. Сачувајте маске за нешто друго. Останите мирни и наставите даље. Не покушавајмо да начине излечења учинимо горим од болести.



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *