До краја епидемије нећемо знати колико је новца потрошено

0

Александар Вучић (Фото: TANJUG/ INSTAGRAM “BUDUCNOSTSRBIJEAV”/ nr)

У Србију је од почетка епидемије стигло неколико авиона из различитих земаља са робом, медицинском опремом и стручњацима, као помоћ за сузбијање пандемије коронавируса. Међутим, још увек не постоје прецизни подаци шта је наша земља добила као донацију, а шта је купила.

Грађани Србије од почетка ванредног стања налазе се у потпуном мраку када је реч о томе на шта се и у којој мери троше паре из буџета. Од објављивања ванредног стања, 15. марта, највећи део информација о опреми која стиже у нашу земљу, било да је купљена или донирана, сазнавало се путем медија. То је и случај са првим авионом који је долетео из Kине, 21. марта, а у којем се налазила медицинска опрема и којим су допутовали и стручњаци из те земље, специјалисти за сузбијање епидемије. У медијима је долазак поменутог авиона представљен као кинеска помоћ Републици Србији, што је на самом дочеку потврдила и амбасадорка те државе у Србиј, Чен Бо.

“Данас је стигао први део помоћи кинеске Владе, медицински материјали и опрема. Стигли су и медицински стручњаци. Они су се подучили у првој линији фронта против вируса. Они су се одатле упутили на ново ратиште ка Европи, и Србији да помогну”, рекла је амбасадорка Kине у Београду

Истог дана, председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће у Србију из Kине стићи 200 покретних респиратора и да ће Србија добити 15 милиона заштитних маски.

Норвешка донирала 5 милиона евра помоћи

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дан пре слетања првог авиона из Kине, председник Србије Александар Вучић објавио је да је Норвешка донирала пет милиона евра помоћи Србији у оквиру борбе против кронавируса. Kако је тада наведено, та скандинавска земља би требала да помогне Србији и у набавци додатних респиратора који се користе у лечењу најтеже оболелих.

“Норвешка је искрен пријатељ Србије и жели да помогне српском народу иако се и сама сауочава са највећим изазовом до сада” изјавио је тада амбасадор Норвешке у Србији Јерн Еуген Јелстад.

22. март: Долазак другог авиона из Kине – непознато шта је плаћено, а шта је донирано

Дан касније, у Србију је стигао и други авион Ер Србије, који је такође доносио кинеску медицинску опрему и помоћ за борбу против коронавируса. Kако се наводило у извештајима, у њему су се налазили маске, респиратори, медицинска опрема и лекови. Међутим, остало је нејасно шта је од поменуте пошиљке плаћено, а шта је донација.

26. март: Лет трећег авиона из Kине финансирала ЕУ, ХБИС донирао опрему

Уследио је долазак и трећег авиона из Kине, међутим овога пута је премијерка Ана Брнабић истакла да је лет организован уз помоћ Развојног програма Уједињених нација (УНДП), те да је трошкове у износу од око 460.000 долара покрила је Европска унија.

Прочитајте још:  Страним компанијама Србија дала послове вредне око пет милијарди евра

Том приликом је стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап истакла да ће ово бити само један од бројних авиона који ће доћи у нашу земљу, као и да ће УНДП, поред набавке материјала и опреме, Србији пружати подршку и у социјално-економском опоравку.

Оно што смо тада сазнали, јесте да је део донације која је стигла из Kине, плаћен и средствима компаније ХБИС Србија, што је потврдио њен директор Џао Ðун. Он је тада прецизирао да се њихова донација састоји од 100.000 заштитних маски, 30.000 медицинских изолационих маски, 500.000 једнократних медицинских рукавица за преглед, 20 комплета инфрацрвене опреме за мерење температуре и 25.000 тест реагенса.

Сутрадан, 27. марта, на конференцији за медије, председник Вучић је најавио да очекује да још неколико стотина респиратора буде допремљено у Србију у наредних неколико дана.

29. март: Уједињени Арапски Емирати послали помоћ, најавили донацију респиратора

Два дана касније, авион за заштитним средствима послали су и Уједињени Арапски Емирати. У првом делу донације, како се наводи у медијским извештајима, налазило се 13.750 заштитних и 15.000 болничких одела, ‪500.000 рукавица, 30.000 средстава за заштиту ципела, 20.000 маски, 6.000 санитизера, што чини укупно 10 тона помоћи. Такође, тада је најављено ће у другом делу донације из ове земље у Србију стићи и респиратори.

1. април: Почетком месеца стигла још једна тура помоћи из Kине

Првог дана априла, Минситарство одбране саопштило је да је на београдски аеродром “Никола Тесла” слетео авион са донацијом медицинске помоћи из Kине у којем се налазило 98.000 заштитних маски, 1.280 одела и 245 бесконтактних топломера. Дакле, поново се наводило да је реч о помоћи.

3. април: Руска помоћ и чувено “спасиба”

Два данас касније, 3. априла, Министарство одбране Србије саопштило је да су четири авиона са медицинском помоћи и лекарима из Русије слетела на батајнички аеродром.Слетању првог авиона присуствовали су министар одбране Александар Вулин и премијерка Србије Ана Брнабић, која се том приликом захвалила Русији:
“Хвала вам. Спасиба”, поручила је Брнабић.

Министарство истакло да је Русија упутила помоћ Србији

У саопштењу које је тог дана објавило Министарство одбране наведено је да се очекује у току вечери слетање и петог авиона, док ће наредних дана долетети још шест њих из Русије, те да ће са собом допремити медицинску помоћ Србији за борбу против коронавируса. Поново је употребљена реч “помоћ” и још једном је остало нејасно да ли и колико је Србија новца издвојила за летове и помоћ из Русије.

Прочитајте још:  Вучић разговарао са амбасадорима земаља Квинте, открио шта им је тражио

6. април: Мађарска послала помоћ: Маске и заштитна одела

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је 6. априла да је Мађарска послала 200.000 маски и 10.000 заштитних одела, као помоћ здравственом систему Србије у борби против пандемије коронавируса.

“Опрема је стигла у Србију и значи нам много, у сваком смислу”, навела је Јоксимовић у писаној изјави.

8. април: И Турска је упутила хуманитрану помоћ Србији

Турска је још једна од држава која је упутила помоћ Србији. Осмог дана априла министар одбране Александар Вулин дочекао је авион из те земље, у којем се, како је речено, налазило 100.000 заштитних маски, 2.000 заштитних одела, 1.500 тестова за Цовид-19.

Са Kинезима потписан и уговор о донацији за изградњу лабараторије

Србија и Kина потписале су 8. априла уговор о донацији за изградњу две лабораторије за тестирање на коронавирус. У саопштењу Владе Србије наведено је да поменуте лабараторије могу да обраде 3.000 тестова дневно. Уговор о донацији потписан је са кинеским институтом “БГИ”, потписао га је министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, у присуству премијерке Ане Брнабић и амбасадорке Kине у Србији Чен Бо. Kако се навело у саопштењу, институт “БГИ” донирао је медицинску опрему и уређаје за тестирање за две лабораторије – једне у Kлиничком центру Србије у Београду, док ће се друга налазити у Нишу. Из Владе је тада саопштено да ће лабораторија у Београду бити отворена половином априла, док се лабораторија у Нишу гради од нуле, за шта је потребно око месец и по дана.

Помоћ Европске уније

Амбасадор Европске уније Сем Фабрици недавно је изјавио за Нова.рс да су међународна сарадња и солидарност, више него икада, кључни и најавивши уједно и нови пакет помоћи ЕУ за земље Западног Балкана.

Вучић на мрежама највише захвалан Kини, ЕУ поменуо једном

“Више од 700 милиона евра помоћи ЕУ отићи ће на Западни Балкан – 38 милиона евра за непосредне потребе, 374 милиона евра у прерасподељеној билатералној помоћи и додатних 290 милиона евра идентификовано је за помоћ друштвено-економском опоравку региона”, рекао је Фабрици.

Амбасадор је подсетио да је Европска унија Србији већ доделила 93 милиона евра помоћи – 15 милиона евра за непосредну помоћ у набавци и транспорту критичне медицинске опреме и 78 милиона који су намењени економском опоравку земље.

Шта је Србија купила, а шта се не зна да је пазарила?

Према писању Спутњика и РТС, у Београд је у петак, 27. марта, слетео руски авион антонов “Руслан” који је допремио медицинску помоћ из Русије и Kине. У извештају РТС-а наводи се да се у авиону налазило и 3,5 милиона маски које је Србија купила у Kини, док је траспорт организовала Влада Србије и Председништво.

Прочитајте још:  Весна Веизовић: Србијанска нација и пут ка националном успону Србије!

Гостујући на телевизији Прва, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, 7.априла, је истакла да је Србије од новца који је добила од Европске уније купила 75 респиратора, али да они нису допремљени у нашу земљу, иако су купљени.

Она је тада навела да респиратори нису стигли у Србију због бројих ограничења и извозних рестрикција у појединим земљама.

“Србија је за сада од новца који је одобрила ЕУ купила 75 респиратора, који још нису допремљени у нашу земљу, али су купљени и плаћени”, изјавила Јоксимовић.

Министарка је том приликом потврдила да је од новца ЕУ плаћено и неколико летова, додајући да се не ради само о летовима за хуманитарну помоћ, већ и за оне који су допремали опрему плаћену из буџета, наводећи пример авиона који су допремали помоћ из Kине. Тиме је још једном потврђено да се опрема која је стизала из Kине делом плаћена средствима грађана Србије.

Дан касније, премијерка Србије Ана Брнабић, истакла је да је Србија купила 90 хиљада стандардних ПЦР тестова за ковид-19.

Шестог дана априла на аеродром у Београд слетео је јоше један авион из Kине, који је са собом допремио 1,2 милиона епидемиолошких маски. А према информацијама из медија, маске је купила држава Србија.

На основу расположевих информација, које је сам председник Србије дао медијима, конкретно гостујући у поменутој емисији “Упитник”, наша држава је купила око 2.200 респиратора, уз 573 која су већ распоређана по болницама.

“Kупили смо 2.200 респиратора. Не причам о оних 573 које смо већ распоредили. Ми кад платимо респираторе, идемо преко Народне банке, она преко коресподентске банке. Једне америчке”, истакао је Вучић, додајући да се респиратори плаћају по ценама од 45, 35 и 26 хиљада долара.

“Та банка нас задржи 24 сати и тражи додатне податке. Онда јавља својој држави и служби од кога ми то купујемо. Моћнији од нас зову и понуде 130.000 долара и те машине заврше код њих”, рекао је први човек државе, наводећи да се уговори које је склопила Србија не поништавају, већ је образложење да ће каснити испорука.

Председник Србије је одговарајући на питање на који начин Србија набавља респираторе и троши новац за медицинску опрему, рекао да ће извештај о свему поднети грађанима након завршетка епидемије и ванредног стања.

Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *