ШТА НА KРАЈУ KАРАНТИНА „Не могу напоље, држава не зна ко издаје потврду!“

Нашем порталу обратила се суграђанка која је пре 28 дана дошла из Франкфурта, где је радила и живела. Након прописане изолације од два пута по 14 дана, питала је полицију да ли може да напусти свој дом? Одговор је био „да, госпођо, уколико имате потврду да сте здрави“. Пут до спознаје о тој потврди за њу је био мукотрпан процес.

– Прво сам била 14 дана у изолацији, па су ми продужили на још 14. Тих 28 дана, колико сам провела у стану на Новом Београду, полиција је редовно долазила и проверавала да ли сам код куће. Након истека самоизолације, позвала сам МУП и питала их да ли могу да изађем из куће? Рекли су ми да могу уколико имам потврду да сам здрава и да могу да је набавим у Дому здравља. Питала сам их: Kако да идем у Дом здравља и ризикујем да се разболим? Рекли су да не знају – препричава она.

Суграђанка каже да је звала Дом здравља, а да је одговор био да о томе ништа не знају, те су је упутили на Институт за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“.
– Позвала сам „Батут“, они су такође рекли да не знају ништа о томе и упутили ме на Градски завод за јавно здравље. Тамо, такође, нисам добила одговор на моје питање, чак су ми поручили да први пут чују за тако нешто!

Она додаје да су је на крају упутили да на сајту ЦОВИД Институт за здравље може електронски да поднесе захтев на мејл потврда.цовид19@здравље.гов.рс и да кад јој га они врате, тј уколико буде одобрен, моћи ће да напусти свој дом.

А ко гарантује у том случају, дакле електронском поштом, да ли је човек здрав или не?

Она није усамљени случај. Наиме, многи грађани, који су дошли из иностранства и који су били у кућној изолацији, не знају шта да раде, јер надлежни очигледно нису упућени у целу процедуру изласка из кућног карантина, па их пребацују из једне здравствене установе у другу.Директно

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.