Kирије у Београду мање за 20 одсто, цене станова стабилне

0

(Фото: pixabay.com)

Премда су кирије у Београду пала за више од 20 одсто у првих месец дана од проглашења ванредног стања, криза изазвана пандемијом скоро да уопште није утицала на цене некретнина у главном граду. Извесно је ће до пада цене квадрата у Београду доћи али није извесно када, наводи се у истраживању које је објавио портал МојаНекретнина.

“У нешто већем проблему би могли да буду инвеститори који су у овом тренутку у процесу градње и који очекују завршетак радова крајем ове или почетком следеће године. Они су градили станове када је радна снага била релативно скупа, рачунајући на високе цене станова. Питање је да ли ће након завршетка радова моћи да рачунају на цену квадрата коју су раније замишљали и на профит који су раније планирали”, наводи се у истраживању.

МојаНекретнина оцењује да се не може очекивати да се економска активност ни после ванредног стања врати у целости у нормалу, те да “влада велика неизвесност и брига (која ће утицати на потрошњу)”, а да се прогнозе у предстојећем периоду врло лако могу погоршати.




У анализи се наводи да је за пад станарина углавном одговоран одлазак студената из Београда услед мера које се предузимају за борбу против коронавируса, као и увећан број станова који су се издавали “стан на дан”, односно увећања свеукупне понуде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Скок станарина, односно делимичан опоравак тржишта, може се очекивати пар месеци након укидања ванредног стања

“Биће потребно доста времена да се станови издавани на дан поново врате у своју категорију, све до тада, ти станови ће представјати додатну понуду станова и представљаће додатан притисак на цену издавања станова”, наводи се у тексту.

Прочитајте још:  Држава планира да гради станове за младе, ко ће моћи да их добије

Стабилност цене некретнина у Београду је очекивана, обзиром да власници станова тренутно могу да приуште себи да сачекају мало са продајом, очекујући да ће стан након ове кризе моћи да продају по истој цени која је била на тржишту пре саме кризе, премда треба напоменути да је продаја пала за око 35 одсто у односу на исти период прошле године.

“Не треба помињати да су управо кредити и ниска каматна стопа протеклих година били у великој мери заслужни за огроман скок цене некретнина у Србији. Овде треба имати у виду да је ванредно стање проглашено 15. марта, те да ситуација може бити и гора у априлу јер постоје назнаке да ће ванредно стање потрајати све до маја”, додаје се у истраживању.




Заменик градоначелника Горан Весић недавно је изјавио да је и поред ванредног стања у марту издато више грађевинских дозвола него у истом периоду прошле године.

Према његовим речима, у првом кварталу ове године издато је грађевинских дозвола за 330.348 квадратних метара, од чега само у марту 147.841 квадрат. Поређења ради, у марту прошле године било је издато грађевинских дозвола за нешто мање од 60.000 квадрата.

“Овде треба имати у виду да сам процес планирања изградње, скупљања документације и добијања грађевинске дозволе може да потраје и неколико месеци. У овој информацији да је у марту издато толко грађевинских дозвола не можемо да видимо реакцију грађевинског сектора на ванредно стање. Права реакција ће се видети у подацима за други и трећи квартал ове године”, закључује се у истраживању.

Прочитајте још:  Извршитељ не може бити купац некретнине: Почиње примена повољнијег закона за дужнике



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *