Богати се тестирају, сиромашни у сукобу са полицијом

0

Најтеже је сиромашнима (Фото ЕПА/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Док су француски милијардери током пандемије коронавируса изоловани у луксузним објектима на Средоземном мору, становници сиромашних и пренасељених четврти суочавају се с порастом броја смртних случајева, али и са уличним нередима, пише Си-Ен-Ен.

Непријатељства су кулминирала прошле недеље у северним предграђима Париза, након оптужби за полицијску бруталност и расизам током пандемије.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама могло се видети како аутомобили и канте за ђубре горе на путевима, као и демонстранти који бацају петарде док полиција покушава да успостави контролу.



Забрана рада продавницама робе која није од виталног значаја до 11. маја, као и забрана кретања без дозволе, највише су утицале на људе који живе у сиромашнијим и насељенијим квартовима, упозорило је неколико организација за људска права и синдикати, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они наводе да су људи из радничке класе на првој линији фронта, радећи у службама неопходним за функционисање државе, али да је „социјална неједнакост појачана због начина управљања кризом и да ће кулминирати економском и социјалном кризом”.

Насупрот њима, богати Французи на најлуксузнијој локацији у земљи, Азурној ривијери, изазвали су контроверзу након што су испливале информације да су поједини имали приступ тестовима на антитела.



Тензије у северним предграђима Париза порасле су након инцидента када је поломљена нога мотоциклисти из мањинске етничке групе, када је полицајац отворио врата аутомобила док је пролазио.

Полиција је саопштила да је у питању био несрећан случај, додајући да је 50 људи након инцидента гађало полицајце различитим предметима, али у кварту где је већ било полицијске бруталности и протеста против полиције, неки верују да је њихов поступак био намеран, наводи Си-Ен-Ен.

Прочитајте још:  Др Слађана Велков: Пандемија лажи

Епидемија коронавируса такође је довела до драматичног броја смртних случајева у тим квартовима, па је у радничком и мањинском кварту Париза Сен-Денију између 30. марта и 5. априла, према подацима француског Института за статистику, забележен пораст морталитета од 295 одсто.

У истом периоду пораст броја преминулих у Паризу је био 174 одсто, а у целој Француској је 61 одсто.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *