Око 100 случајева са озбиљним срчаним тегобама због хлорокина у Француској

0

Хлоракин Фото: Depositphoto

У Француској су пријављени нежељени ефекти на хидроксихлорикин код око 100 пацијената који су имали озбиљне срчане проблеме после употребе лека на бази тог молекула у болницама где се лече од коронавируса, пренео је париски лист Монд.

“На националном нивоу, пријављено је око 100 пацијената са озбиљним срчаним проблемима повезаним са употребом молекула хидроксихлорикина у болницама”, пренео је данас париски лист у чланку под насловом “Цовид-19: Ново упозорење о штетним ефектима хидроксихлорокина”.

Монд подсећа да је хидроксихлорокин молекул који се обично користи у лечењу аутоимуних болести као што су лупус или реуматоидни артритис, али поставља питање да ли може да буде ефикасан у борби против коронавируса.



Француски министар здравља Оливије Веран изјавио је недавно у обраћању у Сенату да најновије публикације “нажалост нису у корист примене таквог лечења, односно моно-терапије (примене само тог молекула) или у комбинацији са антибиотиком азитромицином”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Веран је рекао да према последњих студијама у Француској и иностранству, треба бити опрезан у употреби хидроксихлорикина и додао да за сада не може да каже да је таква терапија ефикасна.

Регионални Центар за фармаколошки надзор у Ници саопштио је да је од 27. марта до 21. априла прикупио информације о 96 случајева озбиљних срчаних нежељних ефектата код пацијената лечених хидроксихлорокинон или хлорикином. Половина тих пацијената је користила комбиновану терапију са антибиотиком.



Представник тог центра, професор Милу-Данијел Дриси изјавио је да се срчане сметње односе на брадикардију (смањени број откуцаја срца) и друге аномалије уочене на електрокардиограму, навео је Монд.

Медијску пажњу у Француској је последњих недеља привукао стручњак за тропске и инфективне болести Дидије Раул, којег неки сматрају контроверзним јер се од почетка епидемије коронавируса залаже за терапију на бази хлорикина.

Прочитајте још:  НЕРЕДИ ШИРОМ ЕВРОПЕ: “Толико насиља нисмо видели у последњих 40 година” (видео)

У Француској, која је међу земљама највише погођеним коронавирусом после САД, Италије и Шпаније, преминуло је 21.856 људи, док је заражено 158.183.



Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *