Kорона ће повећати ниво ненаплативих кредита у Србији

0

(Фото: Depositphotos/okuka67)

Сасвим је сигурно да ће актуелна криза утицати да се наплативост банкарских кредита погорша, оценио је за Блиц професор Економског факултета Милојко Арсић.

Он је казао да ће нека предузећа отићи у стечај, док ће опоравак оних који су нарочито снажно погођена кризом трајати релативно дуго.

Због губитка посла и смањења зарада погоршаће се и наплативост кредита од грађана.




Због тога је извесно да ће доћи до раста процента лоших кредита у банкарском сектору Србије, али је и прилично сигурно да то повећање, у случају да се криза оконача током прве половине ове године, неће довести у питање солвентснот банкарског сектора, оценио је Арсић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је истакао да је банкарски сектор Србије пре почетка кризе био у добром стању тако да је способан да поднесе умерен пад наплативости кредита.

“То наравно не искључује могућност да се у неким мањим банкама не појаве озбиљнији проблеми. Иако је банкарски сектор у солидном стању, његово функционисање би могло да буде озбиљно угрожено ако би држава неке фискалне функције, превалила на банке”, упозорио је професор Арсић.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *