Нова директорка нишког Геронтолошког центра раније била у сукобу интереса

(Фото: Фото: Depositphoto)

Kао директорка Центра за социјални рад у Kучеву Слађана Марановић Николић прекршила је закон због чега је Агенција за борбу против корупције тражила њену смену. Уместо смене, Марановић Николић је пре два дана дочекала нова функција – директорке Геронтолошког центра у Нишу.

Након хапшења бившег директора средином априла, Геронтолошки центар у Нишу добио је новог руководиоца – дугогодишњу директорку Центра за социјални рад у Kучеву и функционерку Српске напредне странке (СНС) – Слађану Марановић Николић.

Kако Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) сазнаје, Агенција за борбу против корупције је још 2017. предложила њену смену са функције директорке кучевског Центра за социјални рад, јер је запослила свог брата од стрица, чиме се нашла у сукобу интереса и прекршила Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Наиме, она је од 2015. до 2017. са братом закључивала уговоре о раду који је за то време променио више позиција – од спремачице, преко пегларке-праље до портира.

Марановић Николић тада се Агенцији правдала да нема довољно радника у Центру и да запослење њеног брата не утиче на обављање функције, али је Агенција, ипак, предложила њену смену.
Kако су ЦИНС-у одговорили у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, о њеној смени требало је да одлучи локална скупштина, међутим Марановић Николић је остала у директорској фотељи и три године касније, када је ту функцију заменила другом.

Да би преузела место директора у Нишу, она је 27. априла, након шест година, поднела оставку у Kучеву. Претходно је Министарство, на предлог Нишавског управног округа, именовало за новог руководиоца Геронтолошког центра.

Драган Добрашиновић, председник Kоалиције за надзор јавних финансија, каже да је довољна препорука за било коју функцију у земљи да је неко „партијски војник“.

„То да ли си кршио закон, како, по ком основу, то је све мање битно. Није битна ни стручност, није битан ни неки морални аспект. Једино то да си одан, да си партијски војник и да радиш онако како се од тебе очекује“, објашњава Добрашиновић.

Новинар ЦИНС-а је тражио коментар и од Марановић Николић, иначе председнице Савета за социјална питања СНС Kучево, али она за сада не одговора на поруке на Фацебоок-у.

За то време проблеми у вези са заразом од вируса короне у нишком Геронтолошком центру не јењавају. Према последњим подацима, око 200 штићеника ове установе социјалне заштите је заражено, а 41 је преминуло. Директор Милан Стевановић је ухапшен 13. априла због сумње да је учинио тешко дело против здравља људи, а његова заменица је заражена короном.
Предложена упркос кршењу закона због „великог искуства“
Предлог за именовање Слађане Марановић Николић на чело Геронтолошког центра дао је Нишавски управни округ, што иначе није уобичајена пракса.

Начелница овог округа Драгана Сотировски каже да је препоруку од њих тражило само Министарство:

„Министарство рада има право да тражи одређено мишљење о неком појединцу. Они су нас питали, с обзиром на то да ми држимо читав округ и знамо ситуацију и у суседним окрузима, ко испуњава услове да буде на том месту. Наравно, Министарство (треба) да процени да ли је тај предлог у реду или не“, рекла је Сотировски.
Сотировски додаје и да је упозната са препоруком Агенције, али да је упркос томе Марановић Николић предложила Министарству јер „има велико искуство у социјалној заштити“.

„Ми као предлагачи не улазимо о то да ли је неко кривично гоњен, да ли је ово, да ли је оно. Ми предлажемо, Министарство рада је оно које проверава све. (…) Ја сам знала за то (решење Агенције), али то је препорука. Знате ли ви колико има људи у Нишу који имају препоруке, па ништа. Kолико знам, она није примила њега (брата од стрица) за стално“, објашњава Сотировски.

У Министарству за рад нису желели да коментаришу због чега су именовали особу која је на претходној директорској позицији кршила закон.ЦИНС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.